Prva djevojčica rođena vantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj danas napunila 15 godina

122

Prije tačno petnaest godina rođena je prva beba začeta postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

Djevojčica Sanja Vučić danas 8. decembra 2018. godine napunila je 15 godina, a ime je dobila po prof. dr Sanji Sibinčić, koja je začetnik vantjelesne oplodnje u RS.  

„Datum kada je na svijet došla naša prva beba predstavlja svojevrsni praznik cijelom našem timu te smo odlučili da našoj Sanji darujemo poseban rođendanski poklon. Budući da je učenica srednje medicinske škole odlučili smo da joj obezbjedimo mjesečnu stipendiju tokom srednje škole, a ukoliko bude željela da nastavi školovanje, rado ćemo je u tome podržati”, izjavila je generalni direktor Zdravstvene ustanove Medico-S prof. dr Sanja Sibinčić.

Školarinu za djevojčicu obezbijedila je Zdravstvena ustanova Medico-S, koja je od maja ove godine dio grupacije Pronatal iz Češke.

„Zahvaljujem se doktorici Sanji i cijelom Medico-S timu na iznenađenju koje su mi priredili. Moja ljubav prema medicini vjerovatno je određena i mojom rođenjem, a osim stipendije otvorena mi je i mogućnost da praktični dio nastave obavljam uklinici, a ako odlučim da studiram, možda ću da krenem stopama doktorice Sanje”,izjavila je Sanja Vučić.

Od prvog postupka koji je izveden 2003. godine do danas Republika Srpska  je bogatija za još 1.115 beba koje su na svijet došle vantjelesnom oplodnjom, a prema ostvarenim rezultatima odnosno, broju iznesenih trudnoća, ova zdravstvena ustanova, kako kažu, nimalo ne zaostaje za razvijenim zemljama.