Radionica za mlade – Politička odgovornost i kako je tražiti

30

Ekipa okupljena oko kampanje „Sjašite“ – Šatro.info, CAT BiH i Mreža aktivističkih promjena – MAP, organizuju radionicu pod nazivom „Politička odgovornost i kako je tražiti“ u periodu od 5.5. – 10.5.2021. godine. Na radionicu se do kraja aprila mogu prijaviti svi zainteresovani mladi ljudi (od 18 – 35 godina) iz Brčko distrikta BiH.

„Kroz građanski politički aktivizam, identifikovali smo jedan problem – mnogi građani i građanke, pa čak i izabrani zvaničnici i zvaničnice, što na lokalnim, što na parlamentarnim izborima, ne znaju baš mnogo o funkcionisanju države i svih njenih nivoa, nadležnosti, procesa. Praktično rečeno, naučićete ko je za šta zadužen, čija je nadležnost park, čija rasvjeta, čija autoput, a čija EU integracije. Saznaćete koga da pitate i koga da prozovete ako vam ne valja put, ako vam se ne sviđa poreska politika, ako vaša opština plati pola miliona maraka za postavljanje 10 klupa na glavnom trgu vaše lokalne zajednice,“ kažu organizatori radionice.

Ujedno, učesnici radionice saznaće i kako građanin, pojedinac, može da učestvuje, da se informiše, kako da izvrši pritisak kroz direktnu komunikaciju, kako da zahtjeva, traži, lobira i na kraju kako uopšte da komunicira sa javnošću, ukoliko njegova racionalna i realna očekivanja nisu ispunjena.

„Učesnici će imati priliku da upoznaju politički sistem Bosne i Hercegovine – od državnog do lokalnog nivoa, da razjasne ko se čime bavi i zbog čega, ko je odgovoran, a ko se pravi da nije. Moći će da osmisle kako da komuniciraju sa onima koji su odgovorni, šta od njih mogu i moraju da traže, te da nastave da komuniciraju, implementiraju i prenose dalje naučeno na radionici,“ poruka je organizatora.

Zainteresovani se mogu prijaviti na sljedeći način: „Popuniti google form i poslati kratko motivaciono pismo, do jedne stranice teksta, u kojem ćete nam reći više o građanskoj inicijativi koju planirate da inicirate nakon radionice, takođe napišite nam šta ne valja u vašoj lokalnoj zajednici i kako bi Vi to mijenjali. Motivaciono pismo šaljete na e-mail sjasite2020@gmail.com do 31.3.2021. Takođe, potrebno je i da ispunite kratki formular na linku: Poziv na radionicu

Način održavanja radionice – uživo ili putem video linka, biće naknadno saopšten izabranim učesnicima, jer će zavisiti od mjera zaštite od COVID-19, poručuju organizatori. Od učesnika se očekuje da tokom svih pet dana radionice budu aktivni, da imaju interes za djelovanjem u svojoj lokalnoj zajednici i da budu spremni da iniciraju  jednu građansku inicijativu i upute je prema Vladi i Skupštini Distrikta, te da prenesu stečeno znanje članovima svoje lokalne zajednice.

Radionice će biti realizovane kroz neformalnu edukaciju, a vodiće ih  stručnjaci iz oblasti vladavine zakona, medija i omladinskog rada.

„U slučaju da uslovi za održavanje radionice uživo budu mogući, radionica će biti održana u Fojnici. Organizator pokriva troškove prevoza, noćenja i ishrane tokom učešća na radionicama. Kao što smo već naveli – ogroman broj BH građana nije upoznat sa ovom temom – pa ni od vas ne očekujemo da imate predznanje. Očekujemo energiju, volju i želju za ličnim usavršavanjem u cilju doprinosa lokalnoj zajednici iz koje dolazite,“ zaključuju ovaj poziv organizatori iz Šatro.info, CAT BiH i Mreže aktivističkih promjena – MAP.