Raste broj lica pod nadzorom

27

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je danas na konferenciji za novinare da je zadnjih pet dana zabilježen konstantan porast lica koja su pod zdravstvenim nadzorom, ali i da se prvi put danas javlja situacija da više lica izlazi iz izolacije.

“Ova lica su osobe koje su prošle period inkubacije od 14 dana i one, uz konsultacije s porodičnim doktorom, izlaze iz nadzora, s tim da im se skreće pažnja da se odmah prijave ukoliko osjete bilo kakve respiratorne smetnje u narednom periodu. Takođe, broj lica koji su pod nadzorom u Distriktu u odnosu na broj lica u entitetima, vodeći računa o broju stanovnika, pokazuje da Distrikt ima veći broj lica u samoizolaciji od entiteta. Kada je riječ o broju uzetih uzoraka, onda je Distrikt u nivou i jednog i drugog entiteta”, rekao je Pezerović.

Policija apeluje da se o onima koji su u prvom redu odbrane od virusa ne piše negativno

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić govorio je o ukupnom broju zaprimljenih prijava, a koje su vezane za novonastalu situaciju u Distriktu.

“Na dan 24. i 25.3. ukupan broj zaprimljenih prijava u vezi korona virusa je 43, asistirali smo Inspektoratu prilikom uručenja 37 rješenja o izolaciji. Izvršili smo kontrolu 129 izdatih rješenja, a utvrđeno je da rješenja poštuje 126 lica. Za tri lica upućene su informacije Inspektoratu na procesuiranje. Na 158 objekata izvršena je kontrola radnog vremena i izdat je jedan prekršajni nalog zbog prekoračenja radnog vremena. Zbog nepoštivanja naredbe o zabrani kretanja tri ili više lica, podnijete su prijave. Deset lica nije poštovalo policijski sat, a lišena su slobode dva lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, kazao je Pisić.

Šef Policije apelovao je na građane da ne pišu negativne komentare na društvenim mrežama koje se odnose na medicinsko osoblje, timove, policijske službenike, radnike javne bezbjednosti, Crvenog krsta i Inspektorata.

“U zadnja 24 časa primjetili smo da preko društvenih mreža građani snimaju naše medicinsko osoblje i timove koji izlaze na teren i s veoma negativnog aspekta komentarišu iste. Ti timovi i po 20 sati na dan dnevno rade, i izloženi su u prvom redu, i ne zaslužuju takav tretman od strane pojedinaca”, kazao je Pisić.

Crveni krsta doprema hranu i licima u izolaciji

Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH poručio je građanima da ostanu kod kuće, ukoliko nemaju prijeku potrebu da izađu.

“Radimo na upozorenju građanima da smanje svoje kretanje, da ostanu kod kuće, da se informišu putem telefona u zdravstvenim institucijama za bilo koju promjenu zdravstvenog stanja, ukoliko je imaju. U proteklih desetak dana provodimo aktivnost dopremanje hrane ljudima, prvenstveno onima koji su u izolaciji. Pomažemo i službama u smislu dopremanja opreme, prije svega zaštitne. Javljaju nam se i potencijalni donatori iz Distrikta kao i organizacije i firme koje su spremne da ustupe svoje resurse, a takođe i ljudi van BiH, tj. naši partneri s kojima dugo godina surađujemo. Oko 10.000 maski smo podijelili i trenutno očekujemo i druge donacije. Pored svega, ipak postoji problem s nabavkom opreme, jer je trenutno nema na tržištu, ali potrudićemo se da je nabavimo i imamo na raspolaganju u onom omjeru u kojem nam je potrebna”, zaključio je Šehanović.