„Ravna ploča“ otvorila ovogodišnje susrete

60

Predstavom „Ravna ploča” Dragana Komadine u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sinoć su zvanično počeli 35. Susreti pozorišta BiH u Brčkom.

Susrete je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji se u svom obraćanju publici obratio s osvrtom na mjesto današnjeg čovjeka u društvu i ono što mu se nudi, a o čemu teatar upravo progovara.

„Ovi susreti u centar zbivanja stavljaju čovjeka. Njegov odnos prema društvu, i odnos društva prema čovjeku. Biće zanimljivo da saznamo, kroz ove predstave i njihovo viđenje, da li je čovjeka pokvarilo društvo, ili je čovjek pokvario društvo. Želim svim ansamblima mnogo uspjeha na brčanskoj sceni, a publici da uživaju u svim predstavma. I još bih rekao, svake godine pominjemo i to da Brčko ima festival sa dugom tradicijom, koji ove godine obilježava 45. godišnjicu od osnivanja, a da Brčko još nema svoju pozorišnu kuću, te ja večeras neću obećati da ćemo imati pozorište, pa se možda iz tog inata i nešto rodi“, rekao je gradonačelnik i proglasio otvorenim 35. Susrete pozorišta BiH u Brčkom.

Zavjesa je podignuta, a glumački ansambl (Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Robert Krajinović, Predrag Jokanović, Muhamed Bahonjić i Zlatan Školjić) zaigrao je na pozornici Doma kulture, uz naizmjenične ovacije brčanske publike, koja na početku predstave gotovo napeto sluša monologe bolesne majke i njena unutarnja, bezgranična, previranja u odgoju svog slijepog sina, a što neminovno dovodi do ponora i tragedije.

Gordana Boban utjelovila je lik majke Delfe. Kaže da je žena podređena i u ovom komadu, ali i u današnjem društvu. „Kada sam saznala da ću igrati majku, ono što me posebno radovalo jeste jezik, ikavski, jer sam ja Livanjka, a priča se dešava u Duvnu. Nije česta pojava u teatru da govorimo na nekom lokalnom dijalektu, tako da mi je bilo vrlo zanimljivo i mislim da je i publici bilo drago što čuje nešto malo drugačije”, izjavila je ova protagonistica.

Redateljica Lajka Kaikičija progovorila je o priči koju je zajedno s glumcima stvarala kao o jednoj epizodi mnogih svevremenih žena, obilježenih u mladosti, bez izbora i budućnosti. „Ubacujući gotovo mitske momente htjeli smo pokazati da i danas živimo vrlo slično kao što se živjelo prije sto godina”, poručila je redateljica Kaikčija.

Prema odabiru selektora Željka Mitrovića u okviru takmičarskog dijela Susreta je osam predstava, a večeras je na sceni „Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, pisca Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca i u izvođenju Narodnog pozorišta Tuzla.