Registracija preduzeća na jednom mjestu od 01.01.2021. godine

11

Na tematskoj sjednici posvećenoj sistemu jednošalterskog poslovanja za registraciju preduzeća, Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je amandmane na više prijedloga zakona.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH, rekao je da je prije izvjesnog vremena Brčko distrikt BiH pokrenuo aktivnosti u vezi s uspostavljanjem jednošalterskog poslovanja kao jedne od mjera koja bi trebalo da poboljša privredni ambijent u ovoj lokalnoj zajednici i olakša investitorima registraciju preduzeća.

„Da bi se taj cilj mogao postići, bilo je neophodno identifikovati zakone koje je potrebno promijeniti i ovaj set zakona je bio na sjednici s izmjenom koja se odnosi na to da svi zakoni koji su prošli proceduru usvajanja počnu djelovati u jednom roku, od 01.01.2021. godine. Jedini izuzetak je popravka člana u Zakonu o trgovini Brčko distrikta BiH, koji se tiče inspekcijskih nadležnosti za dobijanje dozvole za rad objekata u kojima se obavlja trgovinska djelatnost”, pojasnio je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH je na tematskoj sjednici usvojila amandmane na Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o preduzećima Brčko distrikta BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o turističkoj djelatnosti u Brčko distriktu BiH, amandmane na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o administrativnim taksama i amandmane na Prijedlog zakona o Poreskoj upravi Brčko distrikta BiH.