Rigoroznije mjere prema licima iz klastera Špionica

157

Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH, rekao je da je Policija Brčko distrikta BiH, zajedno s Tužilaštvom Brčko distikta BiH, pokrenula istragu i zatražila uključivanje kolega iz Federalne uprave policije vezano za slučaj koji se odnosi na osobu iz Špionice s prebivalištem u Špionici, a koja je pozitivna na korona virus.

“Ta gospođa ima zdravstveno osiguranje u Distriktu preko svog supruga koji je fiktivno prijavljen na teritoriji Distrikta, a živi na području Špionice. Bilo je riječi da je bila u staračkom domu i mi smo s kolegama u potpunosti rasvjetlili i prve i druge kontakte gospođe i utvrdili da ona nije boravila u staračkom domu, nego da je boravila u njihovom zajedničkom domaćinstvu na području sela Špionica. Ona se trenutno nalazi u bolnici u Brčkom i identifikovali smo sve kontakte i stavili u izolaciju ta lica. Napominjem, da za one osobe koje daju netačne informacije Policiji na terenu, Policija pokreće krivičnu istragu i lišava slobode takva lica”, rekao je šef Policije.

Kada govorimo o klasteru iz Špionice, brzo smo djelovali sa kolegama iz Srebrenika i identifikovali sve kontakte. Osobe koje su kršile izolaciju, a u vezi su sa ovim klasterom, identifikovane su i stavljene u izolaciju i prema takvim osobama, kaže šef Policije, preduzimaju se rigoroznije mjere kontrole.

“Mi smo juče u toku dana lišili slobode dva lica i zatvorili u kuću i zapečatili kuću. Razlog pečaćenja je što ta lica nisu poštovala mjere izolacije u prethodnom periodu i mi smo uradili onako kako zakon nalaže. Lica nisu zatvorena u kuću u smislu da neće imati ono što treba da imaju. Ono što im je potrebno od medicinskog nadzora i drugih namirnica imaju, i utvrđen je način postupanja prema njima”, rekao je Pisić.

Za žensku osobu koja je preminula juče u Tuzli, Pisić je rekao da je ta osoba bila nastanjena u Pelagićevu i da je, takođe, imala fiktivno prebivalište u Distriktu.

“Ta osoba je sredinom marta zbog srčanih tegoba primljena u JZU “Zdravstveni centar Brčko” i transportovana je na Kliniku za srce u Tuzlu gdje je operisana, ali oko 24. marta zakomplikovalo se zdravstveno stanje, nakon čega je podlegla. Testirana je i na korona virus i bila je pozitivna. Takođe, mi smo identifikovali sve osobe koje su koristile usluge te klinike i donijeli rješenja o izolaciji po zakonskoj proceduri. Inspektorat je izdao rješenja na osnovu potvrđenih informacija koje je Policija Brčko distrikta BiH provela”, rekao je Pisić.

Rekao je i da su osobe koje su imale kontakt s osobom koja je došla iz Austrije i pozitivna je na virus, izolovane i izdata su im rješenja o izolaciji.

On je istakao da će se eventualno procesuiranje fiktivno prijavljenih lica ostaviti za period nakon vanrednih okolnosti, s obzirom da je Policija trenutno u punom kapacitetu usmjerena na provođenje mjera i naredbi u vezi sa virusom korona.