Š.Š. iz Brčkog optužen za iskorištavanje maloljetne supruge

40

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv lica inicijala Š.Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je navođenjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao maloljetnu suprugu.

“On je optužen za trgovinu ljudima iskorištavanjem lica koje nije navršilo 18 godina života, nakon što je efikasno provedena istraga tokom koje je odmah pritvoren, a žrtva izmještena u sigurnu kuću,” navodi se u saopštenju Tužilaštva Distrikta.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Š.Š. da je od kraja 2019. pa do sredine 2020. godine, u namjeri da iskorištavanjem maloljetne vanbračne supruge pribavi protivpravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači, te da mu predaje tako pribavljeni novac. Uz to, sumnja se da je od oštećene zahtijevao i da licima, koja pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu.

„On je prema oštećenoj kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog,“ navodi se u optužnici.

Postupajući u daljoj fazi postupka, Osnovni sud Brčko distrikta BiH u cijelosti je potvrdio optužnicu kojom se Š.Š. tereti za krivično djelo trgovine ljudima, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje deset godina.

„Saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta, spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću, gdje još boravi. Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je aktivno uključeno Tužilaštvo distrikta Brčko. Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva,“ zaključuje se u saopštenju.