Sa tuzlanskog aerodroma uskoro redovna avionska linija za Beč

221

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u toku su radovi na rekonstrukciji i proširenju kapaciteta. Potreba za proširenjem kapaciteta evidentna je zadnjih nekoliko godina, s obzirom da je 2013. godine kroz aerodrom prošlo 64.000 putnika, naredne 2014. godine broj putnika je bio skoro za duplo veći, odnosno 125.000, dok je 2017. godine dostignuta cifra od 500.000 putnika godišnje, kažu iz ovog preduzeća.

Nakon rekonstrukcije, aerodrom će moći da primi oko 800 putnika u jednom satu, što je oko 700.000 godišnje, te bi u narednom periodu, ukoliko se planovi ostvare, dobio i epitet srednje razvijenih aerodroma u Evropi.

Izvođenje radova započelo je u septembru 2017. godine i trajaće do marta 2018. godine, jer, kako objašnjavaju, broj operacija na sedmičnom nivou tokom ljetnjih mjeseci je između 45 i 50, a zimi oko 30, te je ovaj period povoljniji za izvođenje predmetnih radova.

Podršku u razvoju tuzlanskom aerodromu daju i Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Federacije BiH, s obzirom da bi unapređenje avio saobraćaja, nadaju se, moglo da dovede i do bržeg i kvalitetnijeg privrednog razvoja sjeveroistočne Bosne.

Partner Međunarodnog aerodroma Tuzla, mađarska kompanija Wizz Air, najveća low-cost aviokompanija u srednjoj i istočnoj Evropi, pored postojećih letova u veće gradove zapadne Evrope, najavljuje od aprila i direktnu avio liniju za Beč sa tuzlanskog aerodroma.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime