Sa željom da postanu roditelji, bračni par Hokić iz Brčkog otputovao u Prag

695

Samir i Jasmina Hokić iz Brčkog jedan su od mnogih parova u našoj zemlji koji na prirodan način ne mogu doći do željenog potomstva. Zaušnjaci, koje je Samir bolovao kao dijete ostavili su trajne posljedice, te je jedino rješenje za njih, donacija genetskog materijala i vantjelesna oplodnja koja se nažalost u našoj zemlji još ne radi. (Ne postoji zakonski okvir iako BiH ima brojne klinike koje su u stanju izvesti postupak.)

Iz Udruženja Beba više naglašavaju da je rijedak primjer da muškarac otvoreno govori o neplodnosti.

„Samir je u ovom slučaju pomjerio granice. Javno nam je predočio svoj problem, te prihvatio donaciju genetskog materijala kao jedinu opciju koja je u ovom slučaju rješenje za ostvarivanje željenog potomstva. O problemu muške neplodnosti Samir je govorio i u dokumentarnom filmu „Muška strana priče“ a pomenuti par mnoge je podstakao da drugačije doživljavaju ljude koji se bore sa neplodnošću,“ kaže Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“ iz Brčkog.

S obzirom da troškovi ovog postupka premašuju cifru od 6.000 konvertibilnih maraka, koliko za prvi postupak medicinski potpomognute oplodnje izdvaja Fond Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, iz Udruženja su tražili pomoć, dobrih ljudi, koja na svu sreću ni ovoga puta nije izostala, te im se Samir, Jasmina i udruženje na tome zahvaljuju.

„Dugo smo čekali da se stvore uslovi za samo izvođenje postupka. Brojni su faktori koji utiču na obavljanje postupka vantjelesne oplodnje, kao što su ciklus žene, zdravstveno stanje partnera i sl. Situacija sa korona virusom takođe nas je usporila. Iako ni sada nije najbolja situacija, ipak po preporuci ljekara putujemo u Prag,“ kažu u „Beba više“, koji su u kontaktu i sa ambasadoricom BiH u Češkoj NJ. E. Martinom Mlinarević Sopta, koja će primiti delegaciju „Beba više“ u Pragu.

„Šta reći nego jedno ogromno hvala, svim ljudima koji su nam dali podršku. Nije lako, prolaziti sve ovo, naročito za Jasminu, jer na tijelu žene se sve odvija, hormonska terapija i sve ostalo. I pored brojnih problema sa kojima se susrećemo, ne gubimo nadu da ćemo dobiti bebu i imati bolje sutra,“ kaže Samir Hokić, naglašavajući da je presrećan što se toliko ljudi odazvalo akciji i pomoglo im.

Jasmina, Samir i Željko jutros su krenuli na put u Prag. Držimo im palčeve.