Sastali se gradonačelnik i predstavnici Sindikata Distrikta

28

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH. Razgovarano je o inicijativi ove organizacije za reformu javne uprave u smislu osnivanja Odjeljenja za rad, zapošljavanje i boračko-invalidsku zaštitu u Vladi Brčko distrikta BiH.

Ostale teme razgovora bile su primjena novog Zakona o radu Brčko distrikta BiH i socijalni dijalog.

Predstavnici Sindikata iznijeli su gradonačelniku nekoliko prijedloga, posebno iz oblasti obrazovanja, a koji se odnose na mogućnost subvencionisanja obdaništa u privatnom vlasništvu zbog ograničenog kapaciteta Javne ustanove obdaništa „Naša djeca“, kao i stipendiranja deficitarnih radničkih zanimanja, čime bi se proizvodila radna snaga neophodna preduzećima u Brčkom.

Oni su iznijeli i prijedlog mogućeg sufinansiranja prevoza učenika iz drugih opština koji pohađaju nastavu u Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Sindikat ostaje nezaobilazan partner za unapređenje prava radnika i ravnopravan član tripartitnog dijaloga.

„Iznesen je niz kvalitetnih ideja. Mislim da imamo potrebe da nastavimo saradnju i održimo još sličnih sastanaka, zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje, te da zajednički cjelovito posmatramo probleme, ne samo iz ugla Sindikata nego i poslodavaca i Vlade Brčko distrikta BiH“, zaključio je Milić.

Gradonačelnik je dodao da dijalog ostaje osnovna metoda očuvanja socijalnog mira u ovoj lokalnoj zajednici, te da će se na taj način i ubuduće sarađivati, ali drugih konkretnih zaključaka sastanka nije bilo.