Savjet mladih Brčko distrikta BiH obilježio prvu godinu rada

138

U Omladinskom centru u Brčkom danas je na prigodan način obilježena prva godišnjica rada Savjeta mladih Brčko distrikta BiH, krovne organizacije koja u svom radu i djelovanju okuplja 12 nevladinih omladinskih udruženja upisanih u Registar omladinskih organizacija Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

Za prvi rođendan, Savjet mladih dobio je u Omladinskom centru na korištenje i kancelariju, iz koje će od danas još aktivnije raditi na rješavanju pitanja i unapređenju položaja mladih. Savjet mladih je od formiranja organizovao značajnu manifestaciju Susreti mladih u Brčkom, potpisao sa gradonačelnikom Memorandum o saradnji, proveo anketu o stavovima mladih, dao doprinos u realizaciji Međunarodnog sajma privrede Brčko 2019, podržao Socijalni dan i organizovao i učestvovao u drugim aktivnostima i druženjima mladih, zatim inicirali su da se prilikom dodjele podsticaja u programu samozapošljavanja 40% sredstava odnosi na mlade ljude do 30 godina starosti, a sada su ravnopravan partner u procesu izrade Strategije za mlade.

Vrpcu ispred nove prostorije ove krovne organizacije u Omladinskom centru presjekle su predsjednica Savjeta mladih Brčko distrikta BiH Tea Ružić i Belma Ušanović.

„Kada smo počinjali sa aktivnostima na okupljanju organizacija u jedno tijelo, a i nakon formiranja, znali smo da će ovaj put biti trnovit, pun previranja, ali smo istrajali, uradili smo mnogo toga, a posao pred nama tek predstoji. Kancelarija koju smo dobili danas možda nije dovoljno velika za sve naše potrebe, ali je svakako jedna kruna rada i zahvaljujem se Vladi Distrikta što nas je prepoznala kao ozbiljnog partnera za unapređenje statusa mladih u našoj sredini“, kaže Tea Ružić, koja se zahvalila i svim organizacijama članicama, javnim ustanovama, savezu studenata, vijećima učenika, medijima i volonterima na dosadašnjoj podršci u radu, od kojih je većina i prisustvovala današnjoj svečanosti.

 

Podršku je iz Posušja došao da iskaže i Mate Lončar, predstavnik Vijeća mladih Federacije BiH, koji je čestitao mladim kolegama iz Distrikta prvu godišnjicu rada i istakao da će se ove dvije krovne organizacije, zajedno sa Omladinskim savjetom iz Republike Srpske, boriti za bolji status i položaj svih mladih u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio i Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, kojem je danas uručena i prva plaketa Prijatelja Savjeta mladih, kao i Harun Šabanović i Željko Novaković, kao članovi predsjedništva Savjeta mladih.

Obilježavanje prve godišnjice rada uveličalo je i proglašenje Aldine Pezerović i Aleksandra Pantelića najboljim volonterima u ovoj godini, dok je posthumno priznanje Seadu Ušanoviću za ogromnu podršku koju je davao mladima uručeno njegovoj kćerci Belmi Ušanović.

Svečanost su uljepšali i učenici Osnovne muzičke škole u Brčkom.