Savjet mladih Brčko distrikta BiH potpisao Memorandum o saradnji sa gradonačelnikom

102

U Vijećnici su danas, nakon razgovora članova predsjedništva Savjeta mladih Brčko distrikta BiH sa gradonačelnikom i saradnicima, predsjedavajući Savjeta mladih Željko Novaković i gradonačelnik Siniša Milić potpisali Memorandum o saradnji.

Novaković je tom prilikom istakao da će ova organizacija predstavljati interese omladinskih organizacija u Distriktu, te izrazio nadu da će pružiti određene institucionalne okvire za kreiranje zakonskih poluga kojima će mladi moći ostvariti svoje interese.

On je naglasio da su najveći problemi sa kojima se mladi suočavaju nedostatak posla i odlazak sa ovih prostora kao pokušaj pronalaska boljih i sigurnijih uslova za život.

„Mi nemamo čarobni štapić da to riješimo odmah, ali imamo mogućnost da iznađemo određena rješenja koja ćemo ponuditi donosiocima zakona s ciljem rješavanja tih problema“, kazao je Novaković.

Gradonačelnik je rekao da se nada da će saradnja biti dobra i da će Savjet mladih uspjeti odgovoriti svim zadacima.

„Sa sastanka smo izašli puni optimizma i vidjeli smo da imaju dosta konkretnih ideja i prijedloga koji bi trebalo da unaprijede život mladih na ovim prostorima. Kada je riječ o konkretnim aktivnostima Vlade, odnosno Odjeljenja za stručne i administrativne poslove tu je i izrada Strategije za mlade koja će se raditi u saradnji s predstavnicima ovog savjeta. Još jedna važna aktivnost koja će vjerovatno biti realizovana ove godine jeste i organizovanje regionalne konferencije mladih Distrikta i zemalja regije, gdje bi trebala biti potencirana sva ona pitanja koja opterećuju mlade na prostoru Brčko distrikta BiH, Bosne i Hercegovine i regije. Tu će se donijeti i određeni zaključci i, prema planu, biće predstavljeni nosiocima vlasti i onima koji donose odluke, da bi se riješila sva ta pitanja“, rekao je gradonačelnik.

On je podsjetio da su u Budžetu Brčko distrikta BiH izdvojena sredstva za projekat samozapošljavanja u privredi, koji je dao dobre rezultate zapošljavajući oko 300 mladih, dodajući da će od ove godine biti samozapošljavanja i u poljoprivredi.