Savjeti nutricioniste za očuvanje i jačanje imuniteta u borbi protiv korona virusa

55

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zvanično je potvrdila da nema dokaza za širenje novog koronavirusa putem hrane. Svakako se preporučuje osobama koje dolaze u kontakt s hranom, koje pripremaju ili serviraju hranu da slijede dobru higijensku praksu, koja uključuje često pranje ruku, čišćenje i dezinfekciju površina za pripremu hrane i predmeta koji dolaze u dodir sa hranom, a sirova hrana zahtijeva dobru termičku obradu, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Više vitamina i minerala

Vodite računa i o dezinfekciji ambalaže u koju se pakuje hrana, a tokom pripreme hrane svakako vodite računa da ne dodirujete oči, nos ili usta. Ono što možemo postići s jačim imunitetom je sigurno lakše se izboriti sa simptomima koje bolest uzrokuje i lakše ih prebolovati, ističe nutricionista INZ-a Maja Trifković.

Opšte nutricionističke preporuke za jačanje imuniteta su da vitamini C, E, D, A, te neki minerali (cink, selen, željezo, bakar) jačaju odbrambeni ili imunološki sistem organizma, te je poželjan njihov veći unos.

„Trudite se da konzumirate raznoliku i kvalitetnu, nutritivno bogatu hranu svaki dan, te ćete na taj način u organizam unijeti sve potrebne vitamine i minerale, jer niti jedna namirnica sama od sebe nije dovoljna i ne sadrži sve potrebne sastojke za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja, što znači da jednoličnom prehranom, makar to bile i „zdrave namirnice“, nećete zadovoljiti sve potrebe organizma za neophodnim nutrijentima,“ kaže nutricionista Maja Trifković.

Ukoliko ste u prilici, obezbjedite dovoljne količine agruma i uopšteno voća i povrća svih boja, jer su bogat izvor vitamina, minerala, enzima i antioksidanasa, koji će vam pomoći u jačanju imuniteta i odbrani organizma od raznih infekcija.

Konzumirajte dovoljno povrća kao što je mrkva, spanać, blitva, brokula, koji su bogati beta-karotenom, pigmentom koji ima antioksidativno djelovanje, a u organizmu se pretvara u vitamin A, koji podstiče zaštitnu ulogu naših leukocita protiv štetnih mikroorganizama i upala, te namirnice kao što su agrumi, kupus, paprike, kelj, paradajz itd., zbog vitamina C, koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta.

Kao izvore visokokvalitetnih proteina, ali i željeza i selena, u prehranu svakako uvrstite nemasno meso i ribu. Osim toga, svakako i mahunarke, nemasne mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice. Vitaminom E, koji neutralizuje djelovanje slobodnih radikala i takođe je ključan za jačanje imuniteta, bogata su biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice itd.

Vitamin D, vitamin koji se jednim dijelom unosi hranom (losos, tuna, skuša, sirevi, maslac, vrhnje,…), ali većim dijelom se sintetizuje u našem tijelu izlaganjem sunčevom zračenju, a između ostalog, igra važnu ulogu u smanjenu upalnih procesa i jačanja imuniteta.

Kako zamijeniti izlaganje suncu?

„Važno je za naglasiti, pogotovo u ovo vrijeme gdje se preporučuje ograničenje kretanja na otvorenom na minimum i više provođenja vremena u zatvorenom prostoru, ne bi bilo loše razmisliti čak i o suplementima vitamina D, uz prethodno savjetovanje s doktorom ili farmaceutom,“ kaže nutricionista Trifković.

Neophodno je i voditi računa o dovoljnoj hidrataciji organizma, a ako se već razviju određeni simptomi bolesti, kao npr. povišena temperatura, voditi računa o povećanom unosu tečnosti zbog njezina gubitka usljed povišene temperature i znojenja (osim vode, nezaslađeni čajevi bogati antioksidansima, npr. zeleni čaj, takođe, nezaslađeni cijeđeni agrumi, supe i čorbe od mesa i povrća,…)

Dodatni savjeti su i – izbjegavajte izlaganje toksinima – prije svega izbjegavajte alkohol i cigarete, ali i npr. industrijske prerađevine bogate raznim aditivima, pojačivačima okusa, konzervansima, itd. Svedite stres na najmanju moguću mjeru, koliko je to moguće, jer hormoni stresa utiču na oslabljivanje imuniteta, ukoliko se pretjerano luče. Spavajte i odmarajte dovoljno, jer nedovoljna količina sna takođe narušava imunitet, navode iz INZ.

Ovakav način prehrane, obogaćen važnim nutrijentima za zdravlje, treba imati tokom cijele godine, a ne samo u sezoni opasnosti od virusa, radi kontinuirane zaštite organizma i postizanja optimalnog zdravlja.

Pratite savjete i preporuke nadležnih organa i kriznih štabova za prevenciju infekcije korona virusom i širenja virusa dalje na svoje bližnje, ali i druge sugrađane. Pridržavajte se svih preventivnih mjera u cilju očuvanja svog i tuđeg zdravlja, poruka je Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.