Sedam najstarijih stvari na planeti

205

Prikupljanjem i analizom informacija iz brojnih naučnih časopisa, zatim od različitih organizacija koje se bave prikupljanjem različitih podataka i arhivistikom, iz brojnih novina i časopisa, došlo se liste najstarijih poznatih stvari na svijetu.

U ovom slučaju, najstarije se ne odnosi na one stvari koje su prve nastale, već na one koje su se najduže održale i koje i dan danas, u nekom obliku, postoje. Ovo je sedam najstarijih stvari sa te liste.

1. Drvo
Čekinjasti bor, otkriven na Bijelim planinama u Kaliforniji, najstarije je drvo na planeti. Procijenjeno je da je star 5.067 godina.

2. Fotografija
“Pogled sa prozora u Le Grasu” Žozefa Nisefora Nijepsa je fotografija snimljena 1826. ili 1827. godine. To je najstarija očuvana fotografija, budući da je Nijeps ispustio priliku za još stariji rekord. Naime, on je uništio svoju prvu fotografiju nastalu 1822., kada je pokušao da je iskopira.

3. Restoran
Restoran “Stiftskeller” otvoren je u austrijskom gradu Salcburgu davne 803. godine. On se i dan danas nalazi na istom mjestu, u okviru benediktinskog manastira opatije Svetoga Petra.

4. Brodolom
Otkriće najstarije brodske olupine je relativno novijeg datuma. Otkrili su je arheolozi sa Univerziteta u Ankari 2014. godine u turskoj luci Urla. Ostaci broda koje su tamo našli stari su, otprilike, 4.000 godina, i mnogo su stariji od same luke, koja je nastala u 7. vijeku prije naše ere.

5. Hrana
Za nešto što se u prvi mah mislilo da je komad uglja, otkriven u Oksfordširu u Engleskoj, kasnije je ustanovljeno da je, ustvari, parče hljeba starog nekih 5.500 godina, koje potiče iz ere Neolita.

6. Mumija
Ne, nije egipatska. Mumije Činhoro, pronađene u Čileu, potiču iz perioda 5.050 godina prije naše ere. Ljudi iz plemena Činhoro živjeli su u pustinji Atakama, i imali običaj da mumificiraju sve svoje mrtve saplemenike. Mumije koje su ostale očuvane sedam milenijuma, poslednjih godina su počele da se pretvaraju u “crnu želatinastu masu”.

7. Muzički instrument
Postupkom određivanja starosti metodom radioaktivnog ugljenika utvrđeno je da su flaute napravljene od kostiju, pronađene u pećini Hole Fels u Njemačkoj, nastale 41.000 hiljadu godina prije naše ere. Kosti od kojih su napravljene bile su od mamuta.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime