Sedmi “Sarajevski salon” od utorka u Brčkom

55

Umjetnička galerija Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Kantona Sarajevo, organizuje izložbu VII “Sarajevskog salona”.

“Sarajevski salon” predstavlja grupnu izložbu trenutno najboljih umjetnika i umjetnica u Bosni i Hercegovini, od mladih do već afirmisanih slikara, vajara, konceptualnih umjetnika, stvaralaca kojima je BiH postala mala za umjetničko izražavanje.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo Izet Alečković izjavio je prije sarajevske premijere izložbe da “Sarajevski salon” ove godine obuhvata tehnike i discipline savremene umjetnosti, kao što su crtež, grafika, slika, skulptura, video i instalacija.

“Učestvuje 36 autora koji su u ovoj godini bili najproduktivniji. Umjetnički savjet prati rad umjetnika tokom godine, njihov angažman i stvaralaštvo, obilaze se ateljei i zna se šta i koliko ko radi. Savjet je napravio respektabilnu i reprezentativnu ekipu koja ove godine predstavlja svoja djela”, rekao je Alečković. 

Ovogodišnji “Sarajevski salon”, koji je obnovljen 2011. godine, bio je otvoren u  galeriji Collegium artisticum u Sarajevu od 11. do 26. januara 2019. godine, nakon čega izložbu trenutno najboljih bh stvaralaca mogu da pogledaju Brčaci.

Svečano otvaranje izložbe će biti upriličeno u utorak 29.01.2019. godine u 19:00 časova u izložbenom salonu galerije u centru Brčkog.