Sedmica borbe protiv raka grlića maternice

216

Povodom obilježavanja Sedmice borbe protiv raka grlića maternice, članice Udruženja “Brčansko srce” posjetile su Odjeljenje ginekologije u Bolnici u Brčkom. Uručile su pacijentkinjama simbolične poklone, kao znak pažnje i razumijevanja, te razgovarale sa ljekarima.

Ova aktivnost je postala jedna vrsta moralne obaveze „Brčanskog srca“, jer članice Udruženja znaju koliki je značaj podizanja svijesti sugrađanki kada je riječ o borbi protiv ove opake bolesti.

„Mjesec januar je cijeli u znaku borbe protiv karcinoma grlića materice, a akcenat je stavljen na rano otkrivanje. S tim u vezi i „Brčansko srce“ želi skrenuti pažnju našim sugrađankama koliko treba da vode računa o svom zdravlju, te da jednom godišnje urade ginekološki pregled, kao i PAPA test”, rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce.

Simptomi raka grlića maternice nisu specifični. Bolest počinje postepeno, podmuklo i u kombinaciji sa loše razvijenom zdravstvenom sviješću žena, dolazi do katastrofalne situacije.

“Mi smo tokom prošle godine na području Brčko distrikta otkrili 32 nova slučaja ginekoloških zloćudnih tumora, pri čemu dominira rak grlića materice sa 11 novootkrivenih slučajeva različitih stadija. U stopu ga prati rak tijela materice sa 10 novih slučajeva i najzloćudnija ginekološka bolest, rak jajnika, sa sedam novih slučajeva”, rekao je dr. Begzudin Ahmetović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Apsurd je da je rak grlića materice i dalje najčešća ginekološka zloćudna bolest, s obzirom da se ova bolesti redovnim ginekološkim pregledima može u potpunosti prevenirati.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime