Šef Misije OSCE-a u BiH i bivši supervizor za Brčko u posjeti Distriktu

71

Šef misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton boravio je juče u posjeti Brčko distriktu BiH.

Sastao se sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem, sa kojima je razgovarao o brojnim temama, među kojima i jačanju kapaciteta mladih i marginalizovanih grupa, koji bi svojim aktivizmom trebalo da utiču na donošenje odluka izvršne i zakonodavne vlasti, o čemu je i potpisan Memorandum o razumijevanju i implementaciji inicijative „Izgradnja kapaciteta građana u svrhu boljih politika“. Cilj ovog memoranduma je osnaživanje građana i podrška učešću zajednice u procesu donošenja odluka u Brčko distriktu BiH.

„U ovom kontekstu potpisali smo Memorandum, kojim je precizirano da će OSCE, zajedno sa ovdašnjim vlastima, provesti različite vidove treninga sa ciljnim grupama, uglavnom mladima, da bi svijest o njihovom uticaju na rad vlasti podigli na viši nivo“, rekao je Berton.

Memorandum će se provoditi do kraja godine, a podrazumijeva edukaciju predstavnika Vlade, škola, medija, civilnog društva, pravosuđa te omladine.

„Pozdravljam ovu inicijativu koja je došla od strane OSCE-a i koja će sigurno doprinijeti donošenju kvalitetnijih odluka zvaničnika i prepoznati interese građana. Sam memorandum podrazumijeva organizovanje niza obuka o različitim temama, a to su borba protiv diskriminacije, inkluzivna škola, borba protiv korupcije i promocija transparentnosti“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

Osim sa predstavnicima izvršne, Bruce G. Berton sastao se i sa predstavnicima zakonodavne vlasti. Zajedno sa šefom terenske Kancelarije OSCE-a u Brčkom Gianpierom Granchellijem razgovarao je sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i potpredsjednikom Skupštine Ivom Filipovićem.

Tokom sastanka najviše pažnje posvećeno je dosadašnjoj saradnji OSCE-a sa Skupštinom i posebno skupštinskim komisijama, kao i narednim aktivnostima. Predstavnici OSCE-a su pozdravili donošenje Deklaracije o osudi govora mržnje koju je Skupština Brčko distrikta BiH nedavno usvojila i iskazali spremnost da daju doprinos u donošenju zakona o zaštiti od nasilja u porodici i setu antikoruptivnih zakona. Razgovarano je i o donošenju Budžeta za ovu godinu i očekivanju da će ta procedura biti okončana do kraja marta.

Bruce G. Berton je prilikom posjete Brčko distriktu BiH razgovarao i sa šefom Policije Brčko distrikta BiH Goranom Pisićem. Razgovarali su o stanju bezbjednosti na području Distrikta, funkcionisanju i osposobljenosti Policije za suprotstavljanje i suzbijanje svih vidova organizovanog kriminala, korupcije, ekstremnog nasilja i terorizma.

Berton je prije preuzimanja sadašnje dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH bio supervizor za Brčko. Primarni cilj Misije OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe) u BiH je unapređenje stabilnosti i pomirenja pružanjem podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka regionalnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj integraciji, navodi se na zvaničnoj web stranici Misije. Aktivnosti OSCE-a u BiH usmjerene su na jačanje sistema obrazovanja, demokratskog upravljanja i pravosuđa, te poštivanja ljudskih prava i vladavine prava za sve građane. Ujedno, OSCE podržava razvoj djelotvornog, odgovornog i sveobuhvatnog bezbjednosnog sektora u Bosni i Hercegovini, usklađenog sa međunarodnim standardima.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime