Sinoć otvorena izložba “Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”

79

U organizaciji SPKD “Prosvjeta” Brčko, a uz podršku gradonačelnika i Umjetničke galerije, sinoć je u Vijećnici otvorena izložba fotografija prikupljenih za “albuma sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”. Postavka će javnosti biti dostupna još danas, a već sutra putuje u Bijeljinu, gdje se izložba otvara 10. novembra.

Fotografije su prikupili članovi Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji su sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha Irineja zatražili od građana da im dostave fotografske zapise koje imaju iz doba Velikog rata. Izložba je do sada prikazana u više gradova Srbije i Republike Srpske, a u Brčko je stigla nakon Gacka.

Prisutnima su se u Vijećnici obratili Dragan Tomić, predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brrčko i Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, a program su uveličali Mješoviti hor SPKD “Prosvjeta” Brčko, koji je izveo himnu “Bože pravde” i kompoziciju “Kreće se lađa francuska” i Aleksandar Tutić, koji je recitovao pjesmu “Plava grobnica”

Izložba fotografija prvi je u nizu događaja koji brčanska Prosvjeta obilježava stogodišnjicu od pobjede u Prvom svjetskom ratu. Obilježavanje se nastavlja u petak 09. novembra u 18:00 časova na Ekonomskom fakultetu Brčko, gdje će biti organizovana javna tribina i projekcija filma o Gavrilu Principu. Nakon projekcije, besjedu će održati prof. dr Aleksandar Raković.

Centralni događaj – svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina od Velikog rata, planirana je za nedjelju 11. novembar 2018. godine od 18:00 časova u Domu kulture. U programu učestvuje nekoliko sekcija SPKD “Prosvjeta” Brčko, a na akademiji će besjediti i oficir Marko Bogosavac.

Ulaz na sve događaje je slobodan.