Sjaj “Prosvjete” na festivalu u Poljskoj

159

Nakon Brčkog, Bogatića, Banje Koviljače, Milića, Novog Sada i Zvornika, foklorni ansambl Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Brčkog ovog ljeta nastupao je i u Poljskoj.

Ansambl se nedavno vratio sa 6. Festivala kulture održanom u Bilgoraju, gradu u lublinskom vojvodstvu u Poljskoj, gdje su boravili na poziv organizatora, a na preporuku prijatelja.

“U tri festivalske noći, bilgorajska i publika u gradu Tarnogrod uživala je u nastupima naših folkloraša, koji su izveli šest koreografija sa svog repertoara. Prvu festivalsku noć na ljetnoj pozornici u Bilgoraju društvo su nam pravili članovi folklorne grupe “Pokolenia”. U drugoj festivalskoj noći imali smo fantastičan nastup na cjelovečernjem koncertu u Tarnogrodu, dok je posljednje večeri na finalnom koncertu bilgorajska publika uživala u nastupima domaćih, naših i folkloraša iz Folklornog društva “Teodora” Niš iz Srbije i Folklornog ansambla “Crna Gora” iz Podgorice”, kaže Dragan Stokić, vođa folklorne sekcije u okviru brčanske “Prosvjete”

Saradnja sa ansamblima iz regiona i svijeta jedan je od prioritetnih zadataka ovog društva, čija realizacija doprinosi ostvarenju i nekih zajedničkih ciljeva – predstavljanje dijela kulturne baštine i Svetosavskog nasljeđa srpskog naroda drugima, te upoznavanja narodnog blaga, tradicije i kulture drugih naroda, kažu u “Prosvjeti”.

Ljetnji nastupi i učešća na kulturno – umjetničkim smotrama još traju, te je jedan od ansambala foklora trenutno u Bugarskoj.