Skupština odložila razmatranje svih zakona sa jučerašnje sjednice

48

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH završili su 45. redovnu sjednicu, koju je obilježilo odlaganje razmatranja svih zakona uvrštenih u dnevni red. Riječ je o Zakonu o dopuni zakona o javnoj imovini u Brčko distriktu BiH, nacrtu Zakona o izmjenama zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Brčko distriktu BiH, nacrtu Zakona o dopunama zakona o državnoj službi u organima javne uprave Brčko distrikta BiH, nacrtu Zakona o izmjeni i dopuni zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH i nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prostornom planiranju i građenju.

Kada se vidjelo da pomaka nema i da Skupština ne može da zasijeda, rasprava o svim navedenom prijedlozima zakona je odgođena. Zbog toga je predsjednik Skupštine Esed Kadrić najavio dodatna usaglašavanja oko koncepta predlaganja zakona.

„Evidentno je da sve više zakona predlažu poslanici. To nije dobro. Razlog vjerovatno leži u činjenici da Vlada ne dostavlja adekvatan broj zakonskih rješenja koji trebaju brže reagovati na određene situacije koje su vrlo dinamične u ovoj lokalnoj zajednici i da se zakonski uređuju određene oblasti. Raspravljaćemo ovih dana o tome da kada parlament i poslanici nešto zahtijevaju, Vlada mora biti malo ažurnija, posebno kada je riječ o zakonskim rješenjima, jer je u mogućnosti da kroz svoje procedure kvalitetnije sagleda prijedloge koje dolaze pred parlament“, rekao je Kadrić.

Za narednu sjednicu odloženo je i donošenje odluke o proceduri izrade propisa koje predlaže Skupština u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine, da bi se predloženi tekst poboljšao prijedlozima iz diskusija poslanika.

Informacija o procesu fiskalizacije u Brčko distriktu BiH, koja je takođe bila na dnevnom redu, biće predmet razmatranja na tematskoj sjednici Skupštine. Na jučerašnjoj sjednici nisu se pojavili predstavnici Direkcije za finansije i Poreske uprave, te se njihovo prisustvo očekuje na tematskoj sjednici, na kojoj će se raspravljati i o odnosu ovih institucija prema zaključku Skupštine, saopšteno je iz ove zakonodavne institucije.

„Imamo mnogo problema oko poštovanja skupštinskog zaključka koji je na neki način prolongirao proces fiskalizacije i mislim da se Direkcija nekorektno odnosi prema obavezama koje je utvrdila Skupština“, rekao je predsjednik Skupštine Esed Kadrić, pojašnjavajući razloge zbog kojih se Skupština odlučila za tematsku sjednicu.

Skupština je konačno donijela i Odluku o neradnim danima od aprila ove do januara naredne godine, kojom su utvrđeni neradni dani u vrijeme obilježavanja vjerskih praznika u Brčko distriktu BiH.

Doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa, a razmatrano je i usvojeno nekoliko izvještaja o radu institucija i poslovanju javnih preduzeća Brčko distrikta BiH za proteklu godinu.

Iako je sjednica okončana, ne može se reći da je bila uspješna i produktivna, a neslaganja među vladajućim strukturama sve više utiču na kompletan razvoj i napredak Distrikta.