Skupština odobrila besplatno korištenje više poslovnih prostora udruženjima i organizacijama

38

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH su usvojili više odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju infrastrukturnih objekata, kao i 16 odluka o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorima i nekretninama bez naknade, koje su ustupljene nevladinim organizacijama, udruženjima i sportskim kolektivima.

Riječ je o OK „Mladost“, KUD „Ilićka“, Udruženje „Bubreg“, Savez udruženja boraca NOR-a Brčko, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja 108. Pješačke brigade, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Gorska služba spašavanja, Izviđači Brčko distrikta BiH, Moto klub “Skakava Donja“, KUD “Bijela”, Udruženje “Beba više”, Udruženje “Brčansko srce”, Asocijacija računovođa i revizora Brčko distrikta BiH, Udruženje
„Život sa celijakijom“, Aeroklub Brčko.

„Smatram da je dobro da su usvojeni njihovi zahtjevi, jer znamo u kakvom se stanju nalazi imovina Brčko distrikta, da je napuštena i zapuštena. Ako ništa drugo, udruženja će održavati te poslovne prostore“, rekao je Ivo Filipović, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

On je obrazložio i da je cjelokupna procedura provedena u skladu sa zakonom, te da su odluke donesene u korist organizacija i udruženja koja su podnijela zahtjeve. Prostori su dodijeljeni na korištenje na period od dvije godine, uz obavezu plaćanja PDV-a, kao i klauzulu da se ugovor može prekinuti i prije, ukoliko Vlada bude imala potrebu za prostorima koji su dodijeljeni bez naknade.

„Opredjeljenje Skupštine je da se iznađu mogućnosti da se udovolji i svim drugim udruženjima koja se obrate zahtjevom za dodjelu prostora na korištenje bez naknade“, izjavio Filipović.

Skupština je razmatrala i usvojila izvještaje Mandatno-imunitetske komisije o provedenim procedurama za izbor kandidata za članove upravnih odbora JP „Radio Brčko“ i JP „Komunalno Brčko“, kao i odluke o imenovanju članova upravnih odbora ovih javnih preduzeća na period od četiri godine.

Poslanici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o procedurama u postupku usklađivanja propisa Brčko distrikta BiH s pravom Evropske unije kao i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

Podršku poslanika dobio je Izvještaj o radu Nadzornog odbora JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Izvještaj o radu i finansijskom stanju kao i Izvještaj o završnom računu JP “Luka Brčko“ u 2019. godini. Date su i saglasnosti na nekoliko pravilnika.

Zasijedanje Skupštine nastavlja se u četvrtak, kada će, osim redovne, biti održana i vanredna sjednica Skupštine, na kojoj bi trebalo da bude razmatran novi rebalans budžeta Brčko distrikta BiH.