Skupština pozitivno ocijenila rad Kriznog štaba Distrikta

42

Skupština Brčko distrikta održala je u srijedu 22. aprila 61. redovnu sjednicu kojom je dominiralo razmatranje Informacije vezane za aktivnosti Kriznog štaba na prevenciji zarazne bolesti virusa korona.

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Distrikta ocijenio je dosadašnji rad Kriznog štaba veoma dobrim.

„Uz sve slabosti koje kao zajednica posjedujemo, Krizni štab je jako dobro radio svoj posao. Vrlo su posvećeni i angažovani. Propusta sigurno ima, ali vanredne okolnosti iziskuju hitna odlučivanja koja ponekad donesu rješenja koja nisu najbolja. Mislim da se Krizni štab u ovoj situaciji jako dobro organizovao i snašao. Cijenim da će dobiti dobru ocjenu i podršku Skupštine za do sada učinjeno“, rekao je predsjednik Kadrić.

Istakao je da su u toku intenzivne pripreme za vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj će biti razmatrane izmjene Poslovnika o radu Skupštine kako bi se stvorile pravne mogućnosti za održavanje online sjednica, kao i razmatranje rebalansa budžeta.

„Rebalans budžeta pripremamo za obaveze koje su već stvorene po Javnom pozivu po Programu Vlade za podršku firmama kojima je zabranjen rad ili su u ovom periodu radile slabijim intenzitetom, a odnose se na minimalne plate i uplatu 30 posto doprinosa firmama kojima nije bio zabranjen rad“, pojasnio je predsjednik Kadrić.

Istakao je da se intenzivno usaglašava tekst zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pojavom virusa korona.

„S jedne strane imamo koncept da idemo na određena subvencionisanja, a s druge na određena zakonska oslobađanja vezana za obaveze po Zakonu na dobit, Zakonu na dohodak, a u opticaju je i varijanta oslobađanja od plaćanja poreza na nekretnine u ovoj godini. Naša je procjena da bi u ovoj varijanti za oko petnaest miliona KM oslobodili građane i prvenstveno firme od poreznih obaveza i pomogli očuvanje radnih mjesta. Nekoliko varijanti je u razmatranju i vidjet ćemo za koje ćemo se opredijeliti“, rekao je predsjednik Kadrić. Naglasio je da su u svim isplatama prioritet socijalna davanja zasnovana na zakonu, poput materinskog i dječijeg dodatka, tuđe njege i pomoći i svih drugih isplata.

„Te kategorije ne smiju osjetiti krizu u kojoj se nalazimo“, istakao je Kadrić.

Poslanici su usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kojim su otklonjene neusklađenosti koje će omogućiti nesmetano akreditovanje visokoškolskih ustanova.

Usvojen je i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uređuju pitanja sastava i rada Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“. Poslanik Tomislav Stjepanović, predsjedavajući Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je da u upravnom odboru mogu biti osobe koje imaju kvalifikacije kao i rukovodeće osobe JZU i da to ne mogu biti osobe koje rade u toj ustanovi.

„Maksimalna naknada koju mogu imati članovi upravnog odbora je u nivou prosječne neto plate Brčko distrikta. Nadzorni odbor može imati naknadu u iznosu od 70 posto prosječne neto plate isplaćene za prethodnu godinu“, rekao je Stjepanović.

Razmatranje Nacrta zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak je odloženo, kao i razmatranje više izvještaja.