Skupština usvojila Deklaraciju o unapređenju informatizacije, sjednica prekinuta kod rasprave o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Distrikta

45

Poslanici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojili su juče Deklaraciju o unapređenju informatizacije Brčko distrikta BiH, „kojom je izražena opredijeljenost Brčko distrikta da svoj institucionalni, ekonomski, obrazovni i društveni razvoj bazira na procesima digitalizacije kao preduslovu za priključivanje razvijenim zajednicama“, saopšteno je iz Skupštine Distrikta.

Razmatrano je i više izvještaja među kojima Izvještaj o reviziji učinka “Izdaci za sudske sporove i vansudska poravnanja“ za period od 2012. do 2017. godine, Specijalni izvještaj Ombudsmena BiH o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u BiH i Informacija o subvenciji građana za potrošnju vode u ruralnim dijelovima Brčko distrikta BiH.

Razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o dopunama Zakona o javnoj imovini odloženo je za sljedeću sjednicu.

Poslanici su započeli raspravu o Nacrtu zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta BiH, ali rasprava nije okončana jer nakon redovne skupštinske pauze nije bilo kvoruma za nastavak, te je sjednica prekinuta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da će sjednica biti nastavljena za petnaest dana do kada će se sagledati primjedbe koje su iznesene na Nacrt zakona o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta i vidjeti da li su one suštinske ili tehničke prirode.

Imamo izvjesnih nerazumijevanja u pogledu nekih zakonskih projekata iako smo imali opštu saglasnost oko zakona koji će urediti pitanje formiranja zavoda za izgradnju, planiranje i projektovanje. Izvjestan broj ljudi je sumnjičav i pokušaćemo ih uvjeriti da nemaju razloga za to i da u Brčkom kao i svim gradovima koji žele da budu napredne zajednice treba Zavod za izgradnju“, rekao je Kadrić.