Skupština usvojila odluku o „preduzimanju aktivnosti za izgradnju novog savskog mosta“

24

„Na šestoj redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH usvojena je odluka o preduzimanju aktivnosti za iznalaženje rješenja za izgradnju novog mosta preko rijeke Save, koji će povezati Brčko i Gunju,“ saopšteno je iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se radi o inicijalnom aktu čijim usvajanjem su stvoreni uslovi za održavanje međunarodnih razgovora između BiH i Hrvatske o izgradnji mosta, te da očekuje da će se ti razgovori ubrzo desiti u Brčkom.

„Ova odluka je rezultat nedavne posjete Brčkom resornog ministra Vojina Mitrovića, koji je iskazao veliki interes svog ministarstva i Vijeća ministara BiH za realizaciju ovog projekta,“ rekao je predsjednik Milić.

Dodao je da se ovom odlukom stavlja van snage odluka kojom je Skupština dala ovlaštenje Javnom preduzeću „Putevi Brčko“ da uradi rekonstrukciju postojećeg mosta, te da to ne znači da ovo preduzeće neće imati svoju ulogu u procesu izgradnje novog mosta, ako to bude dogovor BiH i Hrvatske.

Osim ove odluke, na jučerašnjoj sjednici podršku poslanika dobili su i Program rada Vlade za ovu godinu i Izvještaj o radu Vlade za prošl godinu, kao i prijedlog Opšte politike Brčko distrikta BiH za period od 2020. do 2024. godine.

U prvom čitanju usvojene su dopune Zakona o parničnom postupku i Zakona o radu, kao i izmjene Zakona o mjesnim zajednicama. Razmatrana je i informacija o epidemiološkoj situacija u Distriktu, koja je ocijenjena složenom.

Skupština će šesto redovno zasjedanje nastaviti za 14 dana, kada će razmotriti preostale četiri tačke dnevnog reda.