Sljedeće sedmice počinju tradicionalni Susreti pozorišta

118

Ovogodišnji XXXVII regionalni Susreti pozorišta u Brčkom počinju 19. novembra – trećeg četvrtka u ovom mjesecu. U takmičarskom dijelu Susreta pozorišta u Brčkom igra osam predstava iz naše i susjednih zemalja – Srbije i Hrvatske.

Direktor Festivala Jakov Amidžić izjavio je da će manifestacija biti organizovana u skladu sa epidemiološkom sitaucijom i preporukama Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH.

Predstave će biti igrane, kao i do sada, u velikoj sali Doma kulture, koja će tokom ovogodišnjih Susreta moći da primi maksimalno 80 gledalaca, te će, kako kažu organizatori, toliko setova karata i biti štampano i pušteno u prodaju.

Ove godine predstave nije birao selektor, nego Konsultantsko vijeće, a izabrane predstave su:

Pozorište Datum izvođenja Naziv predstave Reditelj Autor
1. Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka Četvrtak,

19.11.2020.

„Zlatno doba“ Željko Stjepanović Željko Stjepanović
2. Koprodukcija Narodno pozorište u Mostaru, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Studio za izvedbene umjetnosti. Petak,

20.11.2020.

„Identitluk“ Tanja Miletić Oručević
3. Bitef teatar Beograd Subota,

21.11.2020.

“Lepa Brena Project“ Vladimir Aleksić
4. Bosansko narodno pozorište Zenica Nedelja,

22.11.2020.

“28.Proba” Lajla Kaikčija
5. Hrvatsko narodno kazalište Osijek Ponedeljak, 23.11.2020. „Žene u crvenom – scena u sceni“ Damir Mađarić Davor Špišić
6. Narodno pozorište Sarajevo Utorak,

24.11.2020

 

„O medvjedima i ljudima“

Saša Anočić
7. Zvezdara teatar Beograd Srijeda,

25.11.2020.

„Arzamas“ Ljiljana Todorović Ivana Dimić
8. Teatar Exit Četvrtak,

26.11.2020.

„GospOUdinNOUbadi“ Saša Anočić

 

Prema propozicijama festivala, za takmičenje na brčanskim Susretima mogu da se prijave pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima bh autora i tekstovima pisanim na jednom od tri jezika naroda Bosne i Hercegovine. Članovi stručnog žirija ove su godine  glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur i reditelj Goran Damjanac.

Nagradni fond je isti kao i prethodnih godina, a najznačajnije nagrade su: nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua Vijećnice i grada Brčkog”, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua “Zlatno pero“, te nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, kao i nagrade žirija publike pozorištima iz BiH.

U okviru pratećeg programa 37.  Susreta Pozorišta biće predstavljena dva broja časopisa Susreti, dvije monografije, večeri (sa), okrugli stolovi, kao i više dječjih predstava.