SPKD “Prosvjeta” Brčko obilježava 100 godina od pobjede u I Svjetskom ratu

113

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Brčko u srijedu 07. novembra u Vijećnici organizuje izložbu dokumentarne fotografije pod nazivom “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”. Otvaranje izložbe planirano je u 18:00 h, a izložba će biti dostupna javnosti do 8. novembra uveče, kada nastavlja put Bijeljine.

Fotografije koje su dio izložbe i “Albuma sećanja” prikupili su članovi Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, koji su sa blagoslovom Njegove svetosti patrijarha Irineja zatražili od građana da im dostave fotografske zapise koje imaju iz doba Velikog rata. Izložba je do sada prikazana u više gradova Srbije i Republike Srpske, a u Brčko je stigla nakon Gacka.

Osim izložbe fotografija, obilježavanje stogodišnjice od pobjede u Prvom svjetskom ratu nastavlja se u petak 09. novembra u 18:00 časova na Ekonomskom fakultetu Brčko, gdje će biti organizovana javna tribina i projekcija filma o Gavrilu Principu. Nakon projekcije, besjedu će održati prof. dr Aleksandar Raković.

Centralni događaj obilježavanja 100 godina od Velikog rata planiran je za nedjelju 11. novembar 2018. godine, kada će u Domu kulture u 18:00 časova biti upriličena Svečana akademija. Osim članova nekoliko sekcija SPKD “Prosvjeta” Brčko, na akademiji će besjediti i oficir Marko Bogosavac.

Ulaz na sve događaje je slobodan.