Srbija omogućava građanima BiH da prime vakcinu

190

U Brčko distriktu BiH i Bosni i Hercegovini u cjelini, jedna od glavnih tema već duže vrijeme je vakcina protiv COVID-19. Kao i u svemu kod nas, mišljenja su podjeljena. Jedni smatraju da vakcina nije dovoljno testirana, drugi žele da je prime jer će se tako osjećati sigurno i zaštićeno, jer je i do sada uloga vakcine bila zaštita i prevencija stanovništva od brojnih teški bolesti.

Odluka da li ćete primiti vakcinu je donekle individualna, donekle će pojedine kategorije građana obuhvatiti obavezni plan vakcinacije, a postoji mogućnost da ukoliko ne primimo vakcinu nećemo moći da putujemo, pa je i taj faktor potrebno uzeti u obzir prilikom odluke vakcina da ili ne.

Kada će svim građanima BiH vakcina biti dostupna, još niko precizno ne može da kaže, ali oni koji žele da prime vakcinu, to mogu da učine u susjednoj Srbiji. Prenosimo Vam iskustvo našeg sugrađanima Božidara Jovića koji je primio vakcinu proteklog vikenda i odlučio da to iskustvo podijeli sa čitaocima portala Brčko Danas.

Vakcinacija u Srbiji

Petak poslepodne. Dan kome se radujem jer subotom i nedjeljom imam tu privilegiju da ne radim. Mobilni telefon mi zvoni, javljam se i dobijam informaciju od prijatelja da smo supruga i ja dobili termin za vakcinaciju u subotu 20.2.2021. godine. Ona ima zakazan termin u 15:10, a ja u 19:25 časova. Provjeravam e-poštu (mail) i vidim obavještenje koju mi šalje eUprava Srbije sa preciznim uputstvom šta treba uraditi prije dolaska na vakcinaciju. Putem eUprave sam se prijavio za vakcinaciju 7.2.2021. godine na insistiranje prijatelja koji se, takođe, prijavio sedam dana ranije. On, za razliku od mene, ima dvojno državljanstvo. Moja porodica je u procesu dobijanja državljanstva Srbije, ali taj proces još nije završen, pa sam zvanično strani državljanin. Bez obzira što smo strani državljani, suprugu i sebe sam prijavio za vakcinaciju putem eUprave na linku https://imunizacija.euprava.gov.rs

Tim gestom je država Srbija pokazala razliku između onih koji deklarativno riječima cijene ljudski život i onih koji to čine djelom; jedina država na Starom kontinentu koja je na svojoj teritoriji omogućila vakcinisanje stranim državljanima bez obzira na naciju, vjeroispovjest ili boju kože. Moja država u pokušaju, Bosna i Hercegovina, do sada neuspješnu vakcinaciju sprovodi putem individualnih sposobnosti entiteta i Brčko distrikta BiH.

Prilikom popunjavanja prijave za vakcinisanje moći ćete izabrati mjesto u kojem se želite vakcinisati i trebaćete ostaviti srbijanski broj telefona. Ukoliko nemate broj telefona, možete upisati bilo koji jer vam je najbitnije obavještenje koje ćete primiti putem e-pošte. U e-pošti će se nalaziti saglasnost koju morate popuniti i ponijeti sa sobom kada krenete na vakcinaciju. Važno je reći da prioritet prilikom vakcinisanja imaju hronični bolesnici, što se evidentira prilikom popunjavanja prijave. Ja sam dijabetičar i to sam naveo u prijavi. Takođe, imate mogućnost izbora vakcine. Supruga i ja smo se odlučili za Sinofarm ili Sputnjik.

Mjesto koje sam odabrao za vakcinaciju se zove Vladimirci i nalazi se nedaleko od Šabca. Od Brčkog je udaljeno oko 2 sata vožnje. Tamo imam porodicu i odlučio sam da ih usput posjetim jer se ne viđamo često. Dom zdravlja se nalazi u centru varoši. Na ulazu je bilo nekoliko ljudi koji su čekali vakcinaciju. U 15:10 smo ušli, supruga je predala popunjenu saglasnost, a ja sam pitao mogu li se vakcinisati zajedno sa njom, da ne čekam termin u 19:25. Ljubazna medicinska sestra mi je kroz osmijeh odgovorila da mogu. Evidentiranje, pregled kod doktora i vakcinacija su trajali ukupno 20-ak minuta. Primili smo Sinofarm vakcinu jer nije bio Sputnjik, pa nismo mogli birati. Nakon vakcinacije zadržali smo se još 10-ak minuta u čekaonici, a ljubazna medicinska sestra nam je dala papir sa datumom kada da dođemo na revakcinaciju. Posle ručka i kafe kod ujaka, zadovoljni što smo vidjeli porodicu i presrećni što smo primili vakcinu, krenuli smo u Brčko. Dok smo se vozili prema našem gradu, ćutali smo. Riječi su bile suvišne jer je djelo govorilo za sebe. Srbijo, hvala ti u ime svih stanovnika BiH koji Ljude ne dijele na naše i njihove. Čovjek je nedjeljiva kategorija ako je Čovjek.

Božidar Jović

(tekst je autorski i ne održava nužno stavove redakcije Brčko Danas)