Stručnjaci savjetuju – budite umjereni u hrani i piću tokom praznika

30

Slijedi vrijeme praznika koje sa sobom, osim radosti druženja s porodicom i prijateljima, redovno donosi i bogatu prazničnu trpezu, a s tim i nerijetko i neželjeni višak kilograma.

Mnogi se u ovo doba godine posebno opuste, uz izgovore da će sve loše navike promijeniti od Nove godine. Možda je bolje da ovaj put razmišljate na način – bolje spriječiti, nego liječiti, preporučuju stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bilo da pokušavate izgubiti koji kilogram ili održati trenutnu kilažu, praznici uvijek predstavljaju poseban izazov pa tako velika većina ljudi u ovom periodu ipak dobije koji kilogram viška.

Dobra vijest je da je, uprkos izobilju ukusne hrane koja se nudi za vrijeme praznika, ipak moguće održati zdravu kilažu, uz nekoliko jednostavnih savjeta i malo samokontrole.

Budite umjereni i izbjegavajte bespotrebno praznično prejedanje

Najvažnije pravilo za vrijeme praznika je, svakako, pravilo umjerenosti u konzumiranju kalorične hrane.

„Ne morate se ustručavati da probate sve delikatese sa prazničnog stola, ali ograničite porcije servirajući manje zalogaje (“svega po malo”) na svoj tanjir. Na taj način sigurno nećete pretjerati s kalorijskim unosom, a nećete se morati odricati ničega. Umjesto sokova pijte vodu, biljne čajeve ili cijeđene nezaslađene sokove. Kolači i slastice, naravno, nisu zabranjeni, ali ograničite unos takvih namirnica samo na posebne dane i prigode, a ako ipak malo pretjerate, natjerajte se poslije obroka i druženja s dragim ljudima na polusatnu šetnju do kuće. Internet je prepun recepata zdravijih verzija kolača i deserata, pa zašto ove godine ne biste pokušali s kolačima od žitarica, suhog voća i tamne čokolade umjesto nezdravih kalorijskih bombi prepunih margara, brašna i šećera? Efekat je isti, a grižnja savjesti minimalna“, navodi nutricionista INZ-a, magistar Maja Trifković.

Jedite isključivo onda kada stvarno osjetite glad, a završite s obrokom baš u onom trenutku kad osjetite sitost, bez dodatnih zalogaja i opravdanja kao što su – „poješću sve da se ne baca“. Ovu samokontrolu možete postići tako što ćete odvojiti bar 20 minuta do pola sata za svaki obrok, u kojem ćete dati svom tijelu dovoljno vremena da dobije signal za sitost, tačno onda kad vam je stvarno dovoljno, savjetuju stručnjaci.