Supervizor rješava krizu u Brčkom: Berton od poslanika zahtjeva da usvoje budžet

53

Supervizor za Brčko distrikt Brus Berton pozvao je danas poslanike u Skupštini Brčko distrikta da usvoje budžet distrikta za 2016. godinu i obezbijede propisno funkcionisanje institucija distrikta, a ne da onemogućavaju njihov rad.

Iz OHR-a je saopšteno se da je Berton na sastanku sa šefovima poslaničkih klubova podsjetio da, iako privremeno finansiranje omogućava kontinuirano funkcioniranje institucija distrikta, ipak predstavlja vanredni instrument kojim se ograničava iznos sredstava, ali i korištenje prihoda. Prema njegovim riječima, privremeno finansiranje kao takvo ne može biti alternativa usvajanju budžeta.

“Svako dodatno kašnjenje s usvajanjem budžeta bi se moglo direktno odraziti na mogućnost institucija distrikta da ispune svoje zakonske obaveze, uključujući i obavezu organizovanja lokalnih izbora u distriktu”, naveo je Berton.

On je istakao da je to neprihvatljiva prijetnja demokratskim pravima građana. “Skupština Brčko distrikta ima obavezu da obezbijedi propisno funkcionisanje institucija distrikta, a ne da onemogućava njihov rad. Pozivam poslanike da se odgovorno ponašaju nakon osmomjesečnog zastoja i da odmah usvoje budžet”, rekao je Berton.

Vlada distrikta ranije je predložila budžet u iznosu od oko 198.000.000 KM.

(SRNA)

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime