Supervizor Scanlan: Kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese

39

Tokom dvodnevne posjete Brčkom, supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan sastao se sa nekoliko predstavnika vlasti Brčko distrikta BiH, te političkih stranaka koje su zastupljene u Skupštini, i s njima razgovarao o posljednjim dešavanjima u Brčko distriktu BiH.

„Zajednički cilj političkih predstavnika Distrikta trebao bi biti ostvarenje dobrobiti za Distrikt i sve njegove građane, a kolektivni interesi trebaju imati prioritet u odnosu na stranačke ili pojedinačne interese“, rekao je supervizor Scanlan.

„Prosperitet za sve građane je moguć samo ukoliko se tempo provođenja reformi, uspostavljen početkom godine, ubrza. Pokazatelji napretka će biti okončanje procesa fiskalizacije do kraja juna i usvajanje novog zakona o budžetu najesen. Jačanje vladavine prava i veća transparentnost u procesu usvajanja budžeta pomoći će u ostvarivanju većih prihoda i promovisati bolju fiskalnu disciplinu koja je potrebna kako bi javne usluge u potpunosti ispunjavale potrebe građana“, kaže supervizor i dodaje „rebalans budžeta predstavlja šansu za Distrikt da iskoristi vlastite resurse za popravku mosta Brčko-Gunja,  kao kratkoročno rješenje. Ovo je bolji način trošenja novca poreskih obveznika za dobrobit zajednice nego uobičajena praksa preraspodjele 10 miliona KM kroz amandmansko djelovanje na budžet.

Osim toga, ubrzana implementacija ključnih infrastrukturnih projekata, uz promjene zakona kako bi se privukla ulaganja, trebaju biti prioriteti za vlasti Distrikta.

„Tehnički, modernizacija Luke Brčko bi trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Time će se samo privući slične donatorske inicijative i, zajedno s naporima da se obezbjedi održivo snabdijevanje električnom energijom – uključujući i usvajanje nove energetske strategije, te novih zakona u oblasti energetike do polovine 2020. godine, dodatno će unaprijediti javne usluge, podstaknuti nove podsticaje za poslovanje i obezbjediti nova radna mjesta. To je ono što birači u Brčkom imaju pravo očekivati od svojih izabranih lidera i trebaju ih držati odgovornim, što podrazumijeva i podršku liderima ukoliko ovi ciljevi budu ostvareni,“ zaključio je supervizor.

Prvog dana posjete Brčkom, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Majkl Skenlan sastao se sa direktorom BIMAL Grupe Ilijom Studenom i njegovim saradnicima.