Supervizor za Brčko se obratio poslanicima – probudite se i počnite da radite

70

Supervizor za Brčko distrikt BiH i prvi zamjenik visokog predstavnika Michael Scanlan obratio se poslanicima u Skupštini Distrikta – obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Ovo je odlučujući momenat za promjenu silazne putanje kojom Distrikt ide u posljednjih nekoliko godina“.

U posljednjih šest mjeseci, supervizor je imao priliku da razgovara sa političkim predstavnicima, vlasnicima firmi, vjerskim vođama, kao i običnim građanima Distrikta. Svi su oni istakli glavne probleme sa kojima se Brčko suočava: nedostatak privatnih investicija, ekonomska stagnacija i slab razvoj infrastrukture, što dovodi do odlaska građana, posebno mladih, a sve to u zajednici koja ima očigledne geografske i finansijske prednosti. Ovo je poziv na buđenje Skupštini, koja mora zbiti redove i početi raditi.

Članovi Skupštine Distrikta imaju šansu da ove jeseni naprave početne korake koji će Brčkom omogućiti da ponovo postane energična i pozitivna zajednica, a građane odvratiti od odlaska. Ti koraci uključuju usvajanje novog Zakona o budžetu i Zakona o fondacijama i udruženjima, završetak modernizacije Luke, fokusiranje na razvoj infrastrukture i proizvodnju čiste energije te unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na investiranje. Ti koraci će kreirati okruženje koje pogoduje privredi i koje će privući investitore, a ovoj zajednici donijeti prijeko potrebna i dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru.

Supervizor će i dalje posjećivati Distrikt svaki mjesec i susretati se sa glavnim akterima da bi se uvjerio da se te promjene zaista provode”.

Nakon sjednice Skupštine, supervizor Scanlan takođe se sastao sa šefom Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko, Senadom Osmanovićem, i šefovima pododjeljenja za predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Razgovarali su o trenutnoj situaciji i koracima potrebnim za dalje jačanje pozitivnih aspekata integrisanog školskog sistema u Brčkom.

Supervizor Scanlan obišao je Luku Brčko, naglasivši njenu ključnu važnost za jačanje razvoja infrastrukture. Ukoliko se ispuni obećanje da se modernizacija Luke završi do kraja 2020. godine, ona će biti temelj za pokretanje drugih infrastrukturnih projekata, koji će pomoći daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mjesta, zaključio je supervizor.