Sutra (petak) sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje – očekuju li nas strožije mjere?

367

U Brčko distriktu BiH danas je registrovano 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, preminule su tri osobe od COVID-19. Čeka se na rezultate 129 uzoraka. Trenutno su u Brčkom 894 osobe oboljele od ovog virusa, a pod nadzorom, u izolaciji, je 2.450 osoba.

Na Odjeljenju neurologija – izolacija za pacijente zaražene virusom korona smješteno je sedam pacijenata, Na Odjeljenju grudno 27, a na Odjeljenju ginekologija brčanske bolnice od COVID-19 liječi se 26 pacijenata.

Sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje je sutra, a javnost s nestrpljenjem očekuje da li će biti novih, strožijih, mjera.

Gradonačelnik Esed Kadrić izjavio je da će sve temeljno izanalizirati i da se nešto mora učiniti, te da će, ukoliko bude zabrane rada, oštećenim stranama šteta biti nadoknađena.

Direktor Bolnice Dušan Stokić izjavio je da očekuju dodatno opterećenje bolničkih kapaciteta u narednim danima, ali da je to manji problem od problema nedostatka kadrova i još jednom zamolio građane da sarađuju, čuvaju zdravlje i pridržavaju se propisanih mjera.

Samostalni sindikat zaposlenih u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH uputio je javno saopštenje, nakon što je preminuo još jedan njihov kolega od posljedica izazvanih bolešću COVID-19. “Preko svega možemo preći i sve se može nadoknaditi, pa i nastavni časovi, ali životi ljudi ne. Zašto se igramo lutrije – čekamo rezultate testova i vijesti kakvo je zdravstveno stanje učenika, roditelja ili kolega koji su zaraženi. Ne smijete više praviti kalkulacije sa školama, preduzmite nešto! Ne smiju se, zbog političkih kalkulacija, životi dovoditi u opasnost,” navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Samostalni sindikat zaposlenih u obrazovanju pozvao je nadležne da pod hitno prekinu nastavu u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Brčko distriktu BiH na sedam dana i sastave prekid sa proljetnim raspustom, a da se za to vrijeme osmisle modeli i alternative za nastavak ove školske godine.