Svi imaju pravo da imaju dijete i to pravo treba da bude jednako

18

U protekla 24 časa u brčanskom porodilištu rođeno je šest beba. Sigurno najljepša vijest ove sedmice. Iako porodilište radi u otežanim uslovima, jer su trudnice, majke i bebe ponovo izmještene iz zgrade Ginekologije zbog potreba liječenja COVID-19 oboljelih, život se ne da.

I zato baš u ovim trenicima ne smijemo zaboraviti ni one parove koji žele da budu roditelji, ne mogu, ili ne mogu još, jer imaju neke urođene ili stečene prepreke i poteškoće.

Ove sedmice obilježava se Evropska nedjelja (ne)plodnosti (European Fertility Week), koju svake godine organizuje Fertility Europe. Centralna tema ovogodišnje nedjelje (ne)plodnosti je: Podržava li tvoja država pravo svake osobe da se pokuša ostvariti kao roditelj?

Iako je mnogo toga urađeno, podrška je i dalje nedovoljna.

Prema podacima, više od 25 miliona osoba u Evropi suočava sa problemom steriliteta. 25 miliona muškaraca i žena koji “zahtijevaju sigurne, poštene i efikasne postupke medicinski potpomognute oplodnje za sve osobe kojima su ti postupci neophodni”.

“Svi ljudi koji se bore sa problemom neplodnosti treba da imaju pravo da sami izaberu između različitih tretmana za liječenje i treba da dobiju adekvatno liječenje. Nadležne institucije moraju biti svjesne ove nejednakosti i moraju omogućiti odgovarajuće liječenje svima. U nedostatku pravne regulative, surogat majčinstvo (koje se definiše kao pravni ugovor između žene koja je voljna da rodi dijete/djecu za drugu osobu/osobe) je dozvoljeno u manje od 1/3 evropskih zemalja. Više od 1/3 evropskih zemalja ima strogu politiku anonimnosti u postupku donacije, iako je to suprotno volji djece i njihovom pravu da saznaju svoje porijeklo,” kažu u Udruženju građana “Beba više”, koje se godinama bori za poboljšanje pravne regulative u Brčko distriktu BiH za liječenje steriliteta, poboljšanje uslova za medicinski potpomognutu oplodnju, podstiče i savjetuje parove u borbi da se ostvare kao roditelji, te podržava buduće majke i očeve kroz organizaciju raznih seminara, radionica i školica.

Iako je kod gotovo 40% parova koji se suočavaju sa problemom neplodnosti uzrok muški sterilitet, muškarci i dalje nemaju naviku da idu na preglede, sve dok se ne pojavi ozbiljan problem. S druge strane, više od 70% žena bi željelo da zna više o faktorima koji utiču na plodnost.

“Manjak informacija i stigma ne bi trebalo da budu prepreka u otkrivanju problema, dijagnozi i liječenju,” ističu u ovom udruženju.

Zato, informišite se na vrijeme. Ako ne znate gdje i kako, za početak se obratite Udruženju “Beba više”, koje je zaista istrajno u borbi da beba bude više.