Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju zbog korona virusa

57

Epidemija koronavirusa nastavlja da se širi Evropom i svijetom. Prema posljednjim javnim podacima zaraženo je 120.000 ljudi, smrtno stradalo 4.500, a oporavilo se 66.000 ljudi.

Države se protiv virusa bore mjerama ograničenja kretanja, zabranom javnih okupljanja, otkazivanjem nastave i dr.

Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) proglasila je pandemiju. Pandemija se proglašava kada se velikom brzinom, van očekivanja i prognoza, svijetom širi nova bolest za koju ljudi nemaju imunitet.

“WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i veoma smo zabrinuti zbog alarmantne brzine kojom se virus širi i zbog teškog stanja zaraženih. Stoga smo odlučili da objavimo da se širenje Covid-19 može okarakterizirati kao pandemija. Svaki smo dan pozivali zemlje da preduzmu hitne i odlučne akcije. Zvonili smo na uzbunu jasno i glasno “, rekao je dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelni čovjek WHO-a.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije naglašavaju da zemlje otkrivanjem, testiranjem, izolacijama, praćenjima i opominjanjem stanovnika da budu odgovorni, mogu zaustaviti širenje virusa. Pozvali su sve na odgovornost – zemlje da pripreme bolničke smještaje, informišu i edukuju zdravstvene radnike, stalno informišu stanovništvo kako da se zaštiti i ponaša u ovakvoj situaciji, kao i da izoluju svaki slučaj i uđu u trag svakom kontaktu bilo koje zaražene osobe.

U BiH je do sada potvrđeno ukupno sedam slučajeva zaraženih korona virusom. U Republici Srpskoj su zaražene četiri osobe iz Banjaluke i Čelinca, a u Federaciji BiH su zaražene tri osobe u Zenici. Na području Federacije BiH 380 osoba je pod zdravstvenim nadzorom, a u Republici Srpskoj 317 osoba. U Brčko distriktu osam lica je pod nadzorom, a za jedno se čekaju nalazi testiranja.