Tokom ljetnjih mjeseci pazite koliko ste izloženi suncu

47

Većina nas jedva čeka sunčane dane, kupanje, odmor, sunčanje…Toliko smo se uželjeli sunca, da bismo stalno bili napolju, “na suncu”. Međutim, to nije pametno ni preporučljivo, kažu stručnjaci.

„Najveća zamka koju nezaštićena izloženost suncu u sebi krije, leži u tome što se posljedice često ne vide odmah, nego kulminiraju i uzrokuju oštećenje stanica kože – od starenja kože (tzv. fotostarenje) koje se ogleda kroz pojavu bora, tamnih mrlja, crvenila, smanjenog tonusa kože, do najteže posljedice dugotrajnog kumulativnog izlaganja UV zračenju – zloćudnih promjena, odnosno karcinoma kože,“ ističe u posljednjoj objavi Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice (INZ).

Stanovništvo BiH u rizičnoj grupi za oboljenje od malignog melanoma

Učestalost melanoma i drugih vrsta raka kože bilježi rast u posljednjih nekoliko godina, uprkos tome što je to jedini karcinom koji se može otkriti golim okom i dijagnostikovati u ranoj fazi. Zbog čestog izlaganja suncu osoba svijetle puti, bez odgovarajuće zaštite, kao i sve veće upotrebe solarijuma, stanovništvo Bosne i Hercegovine spada u rizičnu grupu za oboljenje od malignog melanoma, najtežeg i najagresivnijeg oblika raka kože.

„Da biste odgovorno uživali u suncu, bez posljedica, potrebno je da izbjegavate direktno izlaganje suncu u periodu od 11:00 do 17:00 časova, kad su UV zraci najjači, što je naročito važno za bebe i malu djecu koje ne bi trebalo izlagati direktnom suncu nikako (ona trebaju biti u hladu). Neophodno je postepeno se sunčati (prvi dan 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme),“ ističu stručnjaci.

Koža koja postepeno i u kontinuitetu tamni, može podnijeti i do 10 puta više zraka od nepreplanule kože. Krema za sunčanje bi trebala imati visok zaštitni faktor: 15 za odrasle, 30 i više za djecu, te da jednako štiti od UVA i UVB zraka. Kremu za sunčanje potrebno je nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimalno 15-30 minuta prije izlaganja suncu.

Nanošenje treba ponavljati najmanje svaka dva sata, naročito nakon plivanja, vježbanja, brisanja peškirom, znojenja ili dužeg izlaganja suncu.

„Nemojte se zavaravati razmišljanjem da je zaštita od sunca potrebna samo za vrijeme vrućih i sunčanih dana – opekotine od sunca mogu se pojaviti čak i kada je oblačan dan, odnosno u hladnim ili snježnim uslovima, te kremu za sunce ne bi trebalo zaboraviti ni na skijanju,“ ističu stručnjaci INZ-a.

Samopregled i posjeta dermatologu

Potrebno je nositi laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima širokog oboda, te nošenje sunčanih naočala s UVA i UVB filterima za zaštitu očiju, a svake četiri sedmice raditi samopregled kože.

Kako napraviti samopregled kože?

„Pregledajte lice, uključujući nos, usne i oko usta, uši i iza ušiju. Provjerite vlasište pomoću češlja, razdvajajući kosu u slojevima. Tu će vam od pomoći biti druga osoba koja će razmaknuti kosu i temeljno pregledati glavu.Pregledajte dlanove, gornji i donji dio dlana, kao i područje između prstiju. Detaljno pregledajte vrat, prsa, ramena i cijeli gornji dio tijela. Žene bi trebalo da pregledaju i područje između i ispod grudi. Podignite ruku da biste provjerili svoje nadlaktice i pazuhe. Pomoću ogledala, provjerite zadnji dio vrata i leđa. Pregledajte bedra i zadnji dio nogu. Na kraju provjerite stopala i područje između prstiju na nogama,“ preporučuju stručnjaci.

U INZ-u ističu da bi samopregled kože trebalo da provodite kako biste ustanovili da li imate nove mladeže i mrlje na koži, jesu li stari promijenili veličinu, boju, oblik, jesu li asimetrični, imaju iscjedak ili krvare, kakve su boje u odnosu na druge mladeže i mrlje na tijelu, imaju li sjajnu površinu ili izgledaju poput ranice koja ne zarasta.

„Ako na svojoj koži ustanovite bilo kakvu promjenu mladeža, obavezno posjetite dermatologa da biste bili sigurni o čemu je tačno riječ. Nemojte zanemariti promjene na svojoj koži nadajući se da će nestati, ne pokušavajte ih sami liječiti i nikako ne pretpostavljajte da nije ništa ozbiljno,“ zaključuju u saopštenju stručnjaci Instituta.