Treći Biznis forum – Dijaspora za partnerstvo

30

U okviru Trećeg biznis foruma Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji je započeo sinoć koktelom dobrodošlice, danas je održana ceremonija zvaničnog otvaranja. U fokusu foruma ove je godine tema „Dijaspora za partnerstvo“, a zemlja partner ove jedinstvene brčanske privredne manifestacije je Švajcarska.

Svečanom početku foruma prisustvovali su ambasador Švajcarske u BiH, predstavnici bh ministarstava, brojnih privrednih komora, političkog i javnog života Distrikta, privrednici iz Brčkog, BiH i regiona, te partneri na ovogodišnjem projektu iz Holandije i Mađarske.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević rekao je da Biznis forum ima za cilj da na jednom mjestu okupi akademsku i privrednu zajednicu, kao i vladajuće strukture, te strane i domaće investitore.

„Tema Foruma je dijaspora i mi ćemo kroz jedan film pokazati pozitivne prakse Distrikta i osobe koje su se vratile u Brčko i pokrenule biznis. U okviru Foruma prezentovat će se i strategija za saradnju Brčko distrikta BiH s dijasporom, koja je još u nacrtu. Ovo će nam biti izuzetna prilika da uključimo što više mišljenja kako bismo donijeli što bolje zaključke i kako bismo u budućnosti imali kvalitetniju saradnju s dijasporom“, kazao je Bulčević.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je Biznis forum značajan za Distrikt i da je potrebno stvoriti uslove za povratak dijaspore na ovo područje i BiH s ciljem uključivanja u društvene ili privredne tokove.

„Znamo da danas mladi odlaze iz BiH i prema podacima ekonomski razlozi su na četvrtom mjestu i ti razlozi mogu biti prepreka i onima koji se žele vratiti na ove prostore. Glavni razlog današnjeg stanja jeste politička stabilnost i na nama kao predstavnicima vlasti jeste da osiguramo stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Očekujem zaključke s ovogodišnjeg Biznis foruma kako bismo stvorili preduslove dijaspori i onima koji žele investirati u Distrikt“, kazao je Milić.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić, koji je i jedan od panelista foruma. Izrazio je nadu da će III Biznis forum ponuditi konkretna rješenja i da će se do sljedećeg foruma dobiti formirani projekti.

„Dijaspora je sakupila dovoljno znanja i iskustva i spremni su doći da zajedno s nama nastave graditi BiH. Nadam se da ćemo na ovom forumu doći do konkretnih rješenja i da ćemo se sljedeće godine vidjeti s već oformljenim projektima i imati značajne uspjehe iza sebe“, kazao je Domić.

Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, u svom obraćanju naglasio je da je Distrikt pogodna oblast za investiranje i da saradnja s iseljeništvom može samo doprinijeti boljoj razvijenosti.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovala je i ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i Steliana Nedera, predsjednica UNDP-ja u BiH, koje su kazale da Distrikt posjeduje veliki potencijal, ali da je pored toga potrebno, kako u ovoj lokalnoj zajednici tako i na nivou BiH, formirati još bolje pogodnosti za one koji iz dijaspore žele poslovati na ovim područjima.