Treći Biznis forum o partnerstvu sa dijasporom

73

U organizaciji Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i uz tehničku podršku Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH, te podršku Ekonomskog fakulteta Brčko, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, od 3. do 5. oktobra 2019. godine u Brčkom će se održati „Treći Biznis forum“.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Dijaspora za partnerstvo“.

Direktor Biznis foruma Brčko distrikta BiH Damir Bulčević rekao je na koferenciji za novinare da Biznis forum iz godine u godinu postaje brend Brčko distrikta BiH i da Distrikt može biti lider ekonomskog razvoja ove regije.

„Iz godine u godinu mi postajemo prepoznatljiva i ciljana adresa stranim investitorima. Upravo jedan od glavnih ciljeva Foruma jeste i poslovno umrežavanje svih privrednika – lokalnih, iz okoline i regije, jer Brčko sigurno može biti lider ekonomskog razvoja ove regije. Na ovom biznis forumu očekujemo više od 400 učesnika i ove godine zemlja partner je Švajcarska. Tehničku i zajedničku podršku imamo od UNDP-a koji će na Biznis forumu prezentovati i najbolje prakse iz petnaest opština u BiH. Imaćemo i prezentaciju strategije saradnje Brčko distrikta BiH s dijasporom, a sve to kako bismo mogli donijeti značajnije, konkretnije i bolje zaključke saradnje“, rekao je Bulčević.

Na početku Trećeg Biznis foruma biće prikazan i film u kojem su predstavljeni privrednici koji su se vratili iz dijaspore u Brčko distrikt BiH.

„Oni danas funkcionišu i rade kao ozbiljne firme i imaju jednu dobru pretpostavku za blistavu privrednu budućnost. Time želimo pokazati da Distrikt, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH, ne gleda dijasporu kao osobe koje nam doznače novac, nego ih gledamo na način da s njima u budućnosti trebamo ostvariti saradnju na poslovnom nivou“, kazao je Bulčević.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić takođe se obratio novinarima, izrazivši nadu da će se i nakon Trećeg Biznis foruma dobiti zaključci koji će biti ideja vodilja za aktivnosti u budućem periodu.

„Zadovoljstvo mi je što će Brčko ponovo biti domaćin Biznis foruma i kao što je najavljeno ove godine tema je „Dijaspora za partnerstvo“ kao i iskorištavanje mogućnosti za podršku privrednom razvoju ove lokalne zajednice. Ponovo ćemo na jednom mjestu okupiti privrednike, predstavnike lokalnih struktura vlasti i naučnih ustanova da bismo na što kvalitetniji način odgovorili na pitanje – kako do unapređenja privrednog razvoja distrikta Brčko. Siguran sam da ćemo nakon ovog biznis foruma ponovo imati zaključke koji će biti ideja vodilja za naše aktivnosti u budućem periodu“, zaključio je gradonačelnik.

Prijave za učešće na forumu su počele, a više informacija o programu na https://www.bfb.ba/