Tri vijeka trgovačke misli u Brčkom

85

U izložbenom salonu Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH u Vijećnici otvorena je izložba zapisa, djela i radova pod nazivom “Kroz tri vijeka: od Trgovačke škole u XIX vijeku do JU Ekonomske škole u XXI vijeku”.  

Izložba je dio obilježavanja 135 godina od osnivanja Trgovačke škole u Brčkom i proslave Dana Ekonomske škole u Brčkom.

Prva Trgovačka škola u BiH osnovana je upravo u Brčkom 1883. godine. Školske 1923/24. godine osnovana je Trgovačka akademija, koja je 1963. godine doživjela transformaciju u Ekonomsku školu, koja postoji i danas.

„Ovo je jedan od naših pokušaja da brčanskoj javnosti predstavimo svijetle tačke iz naše novije povijesti, 150 godina, i vjerujem da će to biti podsticaj za nova, druga istraživanja i da će doprinijeti pokušaju da, kroz predstavljanje sadržaja iz povijesti, jačamo identitet, osjećaj privrženosti za ovaj grad i ljubav prema njemu“, rekao je Ćazim Suljević, direktor Arhiva Brčko distrikta BiH.

Osim izložbe, nastavnici i učenici JU Ekonomske škole pripremili su bogat dvodnevni program kojim obilježavaju Dan škole. Organizovana su školska takmičenja iz više predmeta, sportska nadmetanja, prezentacije struka i Preduzeća za vježbu, a program se završava školskom priredbom u Domu kulture.

„Mnogo je sadržaja i teško je sve ono što učenici i profesori naše škole rade predstaviti u dva dana. Trudili smo se da to nekako skratimo, ali aktivnosti naših učenika mogu se pratiti tokom cijele školske godine. JU Ekonomska škola baštini tradiciju dugu 135 godina. Potrudili smo se da izborom malog dijela dokumenata pokažemo dugu tradiciju, a moram napomenuti da ova škola ima mnogo dokumenata u samoj školi, u Arhivu u Sarajevu i u Arhivu u Beogradu“, rekla je Zora Pajkanović, direktorica JU Ekonomske škole Brčko.

Škola je, za ovaj jubilej, pripremila i monografiju, kojom je obuhvaćeno 135 godina postojanja ove obrazovne ustanove. Osim trgovačke, odnosno ekonomske, srednjoškolske ustanove, u Brčkom je 1961. godine osnovana Viša ekonomsko-komercijalna škola, koja je od 1976. godine nastavila da živi kao Ekonomski fakultet Brčko.