Trodnevno obilježavanje Svjetskog dana turizma u Brčkom

46

U organizaciji Službe za turizam Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja djeluje u sastavu Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, danas je u Brčkom u povodu Svjetskog dana turizma održan okrugli sto o značaju i poslovnim mogućnostima u turizmu.

Šef Vladine Službe za turizam Aleksandar Đurić rekao je da su na okruglom stolu eminentni stručnjaci prisutnim ugostiteljima i hotelijerima, kao i učenicima Ekonomske škole – smijer ugostiteljstvo i turizam, govorili o aktuelnim i savremenim tendencijama u globalnom turističkom kretanju, kao i nove mogućnosti za razvoj turizma na području Brčko distrikta BiH.

„Brčko distrikt BiH organizovanim edukacijama kroz partnerstvo sa hotelijerima i mladim učenicima pravi jedan snažan resurs i za ljudski potencijal u pogledu daljnjeg razvijanja turizma. Danas smo čuli nešto novo što će otvoriti mogućnosti da kandidujemo neke potencijale Distrikta koji nisu dovoljno razvijeni i da u skladu s tim, možda zaključcima, Vladi Brčko distrikta BiH preporučimo i neke akcione planove”, rekao je Đurić.

Danijela Orlić, osnivač škole komunikacijskih vještina „Arete” iz Banje Luke, u svojoj prezentaciji dala je prijedloge za konkretizaciju turističkih potencijala Brčkog i dala prijedloge kako turistički imidž grada podići na viši nivo.

„Prezentovani su i svjetski trendovi, šta je ono što obilježava jedan grad, šta je emocionalno brendiranje, poslovno brendiranje jednog grada i sl. S inicijativom Udruženja hotelijera i restoratera i s inicijativom Vlade Brčko distrikta BiH pokušaćemo podići Brčko na jedan novi i viši nivo kako bi se u konačnici ujedno otvorila i nova radna mjesta, istovremeno privlačeći turiste”, kazala je Orlić.

Šef Službe za turizam Aleksandar Đurić nakon uvodnog obraćanja prisutne je podsjetio da će obilježavanje Svjetskog dana turizma trajati tri dana. Drugog dana, u petak 27.09.2019. godine, predviđeno je anketiranje građana i dijeljenje promotivnih materijala na Trgu Mladih, tačnije ispred Gradske galerije. Zadnjeg dana obilježavanja Svjetskog dana turizma u Brčkom biće organizovana obuka za ugostiteljske i turističke radnike, koju će da realizuje Udruženje hotelijera i restoratera Brčko distrikta BiH.