Tužilaštvo Distrikta ažurno pred kraj godine – nepravosnažna presuda, produženje pritvora i podizanje optužnice

161

Zbog zloupotrebe javnih fondova, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužnicu protiv službenice Distrikta S.V. koju je Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

„Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Vujić zbog sumnje da je davanjem neistinitih i nepotpunih podataka o svojoj imovini u upravnom postupku ostvarila nepripadajuće novčane pogodnosti iz lokalnog budžeta. Službenica Distrikta optužena je da je u postupku za otklanjanje i ublažavanje posljedica poplava iz 2014. godine za sebe osigurala protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 23.000,00 KM. Njoj je stavljeno na teret da nije dala podatke da je osim stambenog objekta oštećenog u elementarnoj nepogodi takođe vlasnik i druge stambene jedinice u ovom gradu, usljed čega joj je umjesto 10.000,00 KM pripadajućih po programu dodijeljeno 33.000,00 KM“, saopšteno je iz kancelarije glavnog  tužioca.

Ova presuda nije pravosnažna, te je i optužena i Tužilaštvo mogu pobijati žalbom.

Produžen pritvor šestorici uhapšenih u akciji kodnog naziva “Parti”, koji su uhapšeni prije mjesec dana zbog sumnje da su se na području Brčkog i Maglaja bavili nezakonitom nabavkom i prodajom opojnih droga.

“Nakon što su otkriveni u okviru policijske akcije kodnog naziva “PARTI” i pritvoreni zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, Tužilaštvo je prije isteka jednomjesečnog pritvora iz istih razloga predložilo produženje pritvora šestorici osumnjičenih. Postupajući po prijedlogu Sud je ocijenio da i dalje postoje istovjetni pritvorski razlozi, pa je osumnjičenim M.M. (45), G.B. (26), A.B. (42), E.M. (33), R.K. (43) i M.K. (33) produžio pritvor za još dva mjeseca“, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH provodi istragu protiv ukupno 11 lica zbog osnova sumnje da su od jula do novembra 2018. godine na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Maglaja, u međusobnoj saradnji kao i pojedinačno, vršili nezakonitu nabavku i distribuciju marihuane, amfetamina (tzv. speed) i kokaina. Sumnja se da oni nabavljali navedene opojne droge i u različitim ih količinama, lično ili posredstvom trećih lica, prodavali većem broju njima poznatih kupaca.

Protiv dva lica optužena za razbojništvo u Vitanovićima kod Brčkog, podignuta je optužnica pred Osnovnim sudom.

Muškarcima S.T. (34) i B.Č. (23) “stavljeno je na teret da su 3. decembra u 04.30. sati, zajedno i po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, izvršili razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe Karamujić. Sumnja se da su se upravo njih dvojica putničkim motornim vozilom Golf 3 dovezli blizu objekta, a potom maskirani upali unutra pri čemu je S.T. uz prijetnju pištoljem zadao više udaraca radniku pupme S.S., dok je B.Č. iz kase oduzeo novac u iznosu od 910 KM. Obojica su ubrzo otkriveni, te odmah procesuirani brzim okončanjem istrage i podizanjem optužnice za krivično djelor razbojništva“, saopšteno je iz Tužilaštva.  

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.