Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Miralema Omeraševića za razbojništvo, 17 teških krađa i laku tjelesnu povredu

60

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Miralema Omeraševića (22) iz Brčkog zbog serije imovinskih i drugih krivičnih djela izvršenih tokom godine u ovom gradu i okolnim mjestima u distriktu Brčko.

Optuženi se tereti da je, u periodu od aprila do oktobra, provaljivanjem u privredne i stambene objekte na tom području, uz sudjelovanje drugih lica, počinio brojne teške krađe pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 10.000,00 KM. Njemu se stavlja na teret i teži oblik razbojništva, koje je u mjesecu julu izvršeno nad radnicom kladionice Bet Live u Brčkom, odakle je uz upotrebu sile oduzeto više od 1.500 KM. Uz to, u jednoj od optužnih tačaka Omerašević je optužen i da je dvadesetak dana ranije ubodom nožem u predjelu ramena povrijedio jedno lice.

Optužnica protiv Omeraševića sudu je dostavljena na potvrđivanje s prijedlogom da se optuženom produži pritvor, koji mu je na prijedlog Tužilaštva Distrikta ranije određen zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo. Tužilaštvo će po potvrđivanju optužnice nastaviti daljnje zastupanje optužbe pred nadležnim sudovima s ciljem utvrđivanja krivice optuženog, te njegove osude i odgovarajućeg kažnjavanja. Inače, za krivična djela stavljena na teret optuženom, izuzev lake tjelesne povrede, propisane su isključivo zatvorske kazne. Za tešku krađu propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, dok se za teži oblik razbojništva iz ove optužnice, koja je pred sudom u cjelosti već potvrđena, može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime