Tužilaštvo – za 10 godina rada 14.000 predmeta

29

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nedavno je otvorilo 14-hiljaditi slučaj, računajući od 2009. godine od kad se tužilački predmeti vode u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima (tzv. TCMS). Od ukupnog broja primljenih predmeta u ovom periodu, koji je početkom decembra premašio cifru od 14.000, riješeno je čak 13 563 ili više od 96 %, kažu u Tužilaštvu Distrikta

“Tokom ove godine Tužilaštvo je otvorilio 1.323 nova predmeta, od kojih je skoro sve riješilo do polovine decembra. Na rješavanju je manje od stotinu predmeta, od čega 55 iz tekuće, dok ostatak uglavnom čine predmeti iz prethodne dvije godine, stari predmeti i predmeti u kojima su raspisane potjernice”, saopšteno je iz Kancelarije javnog tužioca.

“Među zastupljenijim predmetima Tužilaštva su predmeti oznake KT u kojima su poznati i krivično djelo i njegov počinilac (fizičko lice). U ovim predmetima, prema statitističkim podacima za desetogodišnji period, nakon provođenja istraga, u najvećem broju krivičnih slučajeva dolazi do podizanja optužnica. Takvih predmeta u ovom periodu bilo je ukupno 4.388, od toga 44 predmeta ratnih zločina (KTRZ)”, kažu u ovoj instituciji.

Optužnice su podignute protiv 4.231 osobe, u 3.466 predmeta ili čak u 79% slučajeva.