U akciji “Galeb” uhapšena dva lica, pronađeno 12 migranata

107

Policija Brčko distrikta BiH je, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u saradnji sa Graničnom policijom BiH, te Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, realizovala operativnu akciju kodnog naziva „Galeb”, usmjerenu na dokumentovanje i sprečavanje krijumčarenja migranata preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u zemlje Evropske unije.

“Policija Brčko distrikta BiH je prikupila značajan broj informacija o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Bosne i Hercegovine, koja je u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a suprotno Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kirminala, suprotno Zakonu o graničnoj kontroli Bosne i Hercegovine, suprotno Zakonu o strancima i suprotno Zakonu o azilu, u kontinuitetu organizovala ilegalni transport migranata iz bliskoistočnih zemalja preko Bosne i Hercegovine i dalje u zemlje Evropske unije. Prikupljene informacije su u međunarodnoj policijskoj saradnji razmijenjene sa MUP-om Republike Hrvatske koji je na svom području istovremeno organizovao provođenje operativne akcije kodnog naziva „MREŽA”. Provođenjem ovih operativnih akcija prikupljeni su podaci da je u zadnja četiri mjeseca preko državnih granica ilegalno prebačeno više od 100 lica, odnosno migranata, čime je organizovana kriminalna grupa ostvarila značajnu materijalnu korist”, saopšteno je iz Policije Brčko distrikta BiH.

Stoga je jutros, u saradnji sa pripadnicima Granične policije BiH i MUP-om Republike Hrvatske, realizovana Naredba Suda Bosne i Hercegovine, prilikom organizovanog ilegalnog prelaska preko državne granice na rijeci Savi kod Brčkog pronađeno 12 migranata, te su slobode lišena dva lica kao članovi organizovane kriminalne grupe i to S.Đ. rođen 1990. godine i M.I. rođen 2001. godine, oba iz Brčkog, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata”.

Prilikom lišenja slobode navedenih lica, privremeno su oduzeta tri plovna vozila i tri putnička motorna vozila koja su korištena za transport i ilegalno prebacivanje preko državne granice, te su u toku pretresi na tri lokacije na području Brčkog. Za jednim licem sa područja Bosne i Hercegovine koje je identifikovano kao član ove organizovane kriminalne grupe, se traga.

“Lica lišena slobode će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dok će zatečeni ilegalni migranti, nakon preduzimanja potrebnih istražnih radnji, biti predati u dalju nadležnost Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u saopštenju Policije.