U akciji „Klanac“ uhapšeno 19 lica

227

Policija Brčko distrikta BiH, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, danas je provela operativnu akciju kodnog naziva „KLANAC“ .

„Realizaciji operativne akcije prethodila je trogodišnja intenzivna istražna aktivnost na dokumentovanju krivičnih djela organizovane kriminalne grupe – prometa narkotičkih sredstava i posjedovanja, kao i krijumčarenja nelegalnog naoružanja. Grupa je djelovala na području Brčko distrikta BiH, ali i u drugim dijelovima BiH,“ saopšteno je iz Policije Brčko distrikta BiH.

Slobode su lišili 19 lica za koje je utvrđen osnov sumnje da pripadaju organizovanoj kriminalnoj grupi. Policija je pretresla 22 lokacije i pronašla i oduzela više od četiri kilograma opojne droge Speed, određenu količinu opojne droge marihuana, određenu količinu nelegalnog oružja, te novac u raznim valutama i apoenima u vrijednosti većoj od 50.000 KM. Privremeno je oduzeto više od pet motornih vozila visoke klase i vrijednosti, za koje se sumnja da su stečena izvršenjem krivičnih djela.

„Organizovana kriminalna grupa se tereti za promet više od 90 kilograma narkotičkih sredstava i više od 2.000 tableta droge ekstazi (amfetamin). Tokom trogodišnje istrage ostvarena je saradnja u razmjeni operativnih informacija i realizaciji zajedničkih aktivnosti na visokom nivou sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, kao i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH. Dalje aktivnosti u obradi lica, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Policija Brčko distrikta BiH će nastaviti u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova TK u narednom periodu, a po okončanju istražnih radnji javnost će biti detaljno obaviještena o ishodu,“ navodi se u saopštenju Policije.