U akciji “Marakan” uhapšeno devet lica zbog krijumčarenja ljudi

446

Granična policija Bosne i Hercegovine juče je provela operativnu akciju protiv organizovane grupe krijumčara migrantima.

“Policijski službenici Granične policije BiH su, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Bijeljine, Brčkog i Donjeg Žabara preduzeli mjere i radnje lišenja slobode, pretresa objekata i pregleda lica, te privremenog oduzimanja predmeta koji potiču iz počinjenja krivičnih djela. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizovane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće: Pakistana, Irana, Iraka i Sirije”, saopšteno je iz Granične policije.

Prilikom provođenja akcije dokumentovano je više slučajeva krijumčarenja lica s područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te njihovo dalje prebacivanje u zemlje Evropske Unije. Identifikovano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata, čime su stekli značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Pretres je izvršen na 10 lokacija, a slobode je lišeno devet lica, među kojima ima i Brčaka. Oni će  nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predati Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeta četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municija.

„S povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačali smo i aktivnosti, s ciljem otkrivanja kaznenih djela u vezi s krijumčarenjem ljudi. U 2018. i 2019. godini, pripadnici GPBiH zabilježili su 78 kaznenih djela “krijumčarenje ljudi” te osam organizovanih grupa ili udruživanja radi krivičnog djela krijumčarenje migrantima i realizovali niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute”, rekao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.