U akciji „Sistem“ privedena tri lica zbog korupcije u zapošljavanju

160
Foto: S. Malkanović

U sklopu finalizacije operativne akcije „Sistem“, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, danas 30.9.2021. godine realizuju Naredbu Osnovnog suda BiH prema kojoj na više lokacija na području Brčko distrikta BiH pretresaju lica, objekte, službene prostorije i vozila.

„Radnje dokazivanja provode se prema tri osumnjičena i to I.D., rođen 1947., A.I. rođen 1974. i B.D, rođen 1982. godine, svi iz Brčkog, od kojih su dva osumnjičena visokopozicionirani službenici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, dok je treće lice visokopozicionirani zaposlenik Javnog preduzeća „Putevi Brčko“ d.o.o. Brčko distrikt BiH i predsjednik je nadzornog odbora Zavoda“, saopšteno je iz Policije Distrikta.

Policija Brčko distrikta BiH, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, a po Naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, je kontinuiranim planskim i višemjesečnim istražnim aktivnostima u okviru operativne akcije kodnog naziva “Sistem“ istraživala i dokumentovala krivična djela protiv službene i druge odgovornosti u vezi sa procedurama kod javnog konkursa za zapošljavanje u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH. Navedene aktivnosti na suzbijanju korupcije provođene su uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Osumnjičeni će uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

„Policija Brčko distrikta BiH, u skladu sa državnom Strategijom za borbu protiv korupcije, nastavlja kontinuirane aktivnosti na istraživanju, dokumentovanju i suzbijanju visoke korupcije na području Brčko distrikta BiH, što predstavlja jedno od strateških opredjeljenja Policije Brčko distrikta BiH u njenom radu“, navodi se u saopštenju.