U BiH na snazi narandžasti meteoalarm

359
Arhiva

Iako je u Brčkom jutros osvanuo sunčan i relativno vedar dan, za period od danas pa do 16. maja meteorozi su najavili obilnu kišu, na sjeveru i do 130 litara po metru kvadratnom.

Prema podacima iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na jugozapadu se očekuje oko 70 litara, na jugu od 30 do 60 litara, a u centralnim krajevima od 20 do 40 litara po metru kvadratnom. U ovom periodu jutarnja temperatura biće ispod 10 stepeni celzijusa, a najviša dnevna od 10 do 15 stepeni celzijusa.

Zbog obilnih padavina, koje se očekuju od danas pa do sredine sljedeće sedmice, meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje.

Za najavljene obilne padavine spreman i Klub terenaca 4×4 Brčko

Gradonačelnik i Odjeljenje za javne poslove izdali su upozorenje javnim preduzećima i ustanovama, te građanima da se pripreme za vremenske neprilike.

„U skladu s trenutnom situacijom povišenih vodostaja na terenu, upozoravamo sva pravna i fizička lica da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od obilnih kišnih padavina“, navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, potrebno je očistiti oluke, odvode, drenažne kanale, pripremiti vreće sa pijeskom, ukloniti smeće iz kanala, urediti dvorišta i dr. i najvažnije – biti solidaran.

Tu vrstu solidarnosti građani Brčkog osjetili su 2014. godine, za vrijeme sada već istorijskih poplava, kada su članovi Kluba terenaca 4×4 Brčko priskočili u pomoć i radili na spašavanju ljudi i materijalnih sredstava iz poplavljenih područja.

I ovaj put izvršili su potrebne pripremne radnje i postupke s ciljem samozaštite i zaštite vlastitih materijalnih dobara, ali i stavili se na raspolaganje nadležnim službama u slučaju potrebe, kažu u Off road klubu 4×4.

Broj 121 – Centar za osmatranje i obavještavanje

Iako sada nema razloga za paniku, građani u slučaju potrebe za pomoć ili obavještavanja o eventualnim vanrednim situacijama, mogu kontaktirati Centar osmatranja i obavještavanja na brojeve 121 ili 123.