U Brčkom 100 lica zaraženo virusom korona, još jedna osoba preminula

328

Prema posljednjem izvještaju Sektora za informisanje Vlade Brčko distrikta BiH, u Brčkom je trenutno 100 lica zaraženo virusom SARS-CoV-2, dok je jedna starija ženska osoba preminula od COVID-19 i ovo je šesta žrtva virusa u Brčkom.

„Pacijentica starije životne dobi (1940. godište) 20.7.2020 je preminula. Pacijentica je imala tešku kliničku sliku i bila je na respiratoru nakon što je doživjela moždani udar, prilikom čega joj je potvrđen korona virus,” kažu u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar Brčko” i dodaju da je pacijent starije životne dobi, sa teškom kliničkom slikom, premješten je u UKC Republike Srpske – Centar intenzivne medicine za nehirurške grane. Na Odjeljenju brčanske Bolnice za pacijente zaražene korona virusom trenutno je smješteno 13 lica.”

Dva lica su mlađe životne dobi, šest srednje, a pet starije životne dobi. Sa srednje teškom kliničkom slikom je 11 pacijenata, dok su dva pacijenta u teškom stanju.

Od početka epidemije u martu 2020. godine, od 1.607 lica je uzet uzorak za analizu na ovaj virus, od čega je 130 uzoraka bilo pozitivno, a 1.465 negativno. U ovom trenutku čeka se na rezultate 12 uzoraka. 24 osobe su se oporavile od COVID-19.

U izolaciji je 531 osoba. Policija je kontrolisala njih 149 u smislu provjere poštovanja mjera izolacije, te su sva lica kontrolisana u protekla 24 časa zatečena na prijavljenim adresama.

Inspekcija Distrikta danas provjerava poštovanje mjera naloženih vlasnicima ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji.

Svim građanima se preporučuje oprez i poštovanje mjera donesenih radi sprečavanja širenja epidemije – nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa, nošenje rukavica ili što češća dezinfekcija ruku, zatim dezinfekcija prostora u kojem se radi i boravi, predmeta koji se često koriste, poštovanje rastojanja među osoba i drugih mjera. Za više informacija građani mogu da pozovu besplatni info broj 0800 50 606.