U Brčkom 37 oboljelih od COVID-19, jedna pacijentkinja na respiratoru

166

Iz Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH danas je saopšteno da je na teritoriji Brčko distrikta BiH 37 lica zaraženo virusom korona. Pod zdravstvenim nadzorom zbog COVID-19 je 259 lica.

Od početka epidemije, na teritoriji Brčko distrikta BiH uzorci za testiranje na virus SARS-CoV-2 uzeti su od 1.363. lica. 1.298 uzoraka je bilo negativno, ukupno je bilo 65 pozitivnih, dok se u ovom trenutku čeka na rezultate 16 uzoraka.

23 lica su se oporavila od bolesti, dok je pet osoba preminulo. Na liječenju na odjeljenju brčanske bolnice za pacijente zaražene virusom korona trenutno je smješteno osam lica – tri mlađe, četiri srednje i jedno lice starije životne dobi. Četiri lica imaju lakšu kliničku sliku, tri srednje tešku, dok jedno lice ima tešku kliničku sliku i nalazi se na respiratoru.

Inspekcija i dalje izdaje rješenja o samoizolaciji, a Policija Brčko distrikta BiH je tokom protekla 24 časa kontrolisala njih 80 da provjeri da li se nalaze na prijavljenoj adresi.

Iz Pododjeljenja za javno zdravstvo građanima skreću pažnju da se i dalje pridržavaju svih mjera zaštite koje su na snazi u Brčko distriktu BiH, a za dodatne informacije mogu kontaktirati besplatan broj 0800 50 606.