U Brčkom danas počinje vakcinacija

126

U Brčko distriktu BiH danas zvanično počinje proces imunizacije protiv COVID-19. Vakcine će najprije primiti zdravstveni radnici, ukoliko već nisu iskoristili tu mogućnost u Republici Srpskoj ili Srbiji, koji rade u trijažnim i COVID ambulantama, na hirurškom i odjeljenjima bolnice u kojima su smješteni oboljeli od COVID-19, a potom i ostali zdravstveni radnici.

“Vakcinacija zdravstvenih radnika biće organizovana u Domu zdravlja, ima dovoljno doza za sve zdravstvene radnike, a zatim imunizacija počinje u staračkim domovima,” rekao je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo.

Ovo Odjeljenje napavilo je četiri vakcinaciona punkta u Omladinskom centru, koji će biti na raspolaganju građanima Brčko distrikta BiH po okončanju prve faze vakcinacije.

“Dnevno ćemo moći da vakcinišemo najmanje 160 ljudi,” kaže Šadić.

U Brčko distrikt BiH do sada je stiglo 1.170 doza vakcina Pfizer i 700 doza vakcina AstraZeneca, koje su nabavljene putem Covax sistema, a ove sedmice trebalo bi da stignu i vakcine koje je donirala Turska.

“Kroz Covax sistem smo nabavili 32.000 doza. Još nam nedostaje nekih 50.000 doza. Mi smo već pokrenuli aktivnosti prema enitetima i prema dobavljačima da putem direktne nabavke nabavimo nedostajuće doze,” dodao je Šadić.

Svi građani koji žele da izvrše imunizaciju, moći će da se jave na besplatan info-broj koji će biti aktiviran u četvrtak, 1. aprila. Na osnovu ankete koju prođu, praviće se ažurirani spisak i biće pozivani za vakcinaciju.